Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина -

...
Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина -
Коментари Харесай

Рашков: Гешев е охраняван по три начина

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три метода - от Министерство на вътрешните работи, НСО и Бюрото за отбрана. Това сподели вътрешният министър Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси.

В Комисия се разискват три законопроекта за промени в Закона за отбрана на лицата, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Те са направени от „ ИТН ”, „ Изправи се.БГ! Ние идваме! ” и „ Демократична България ”. Те плануват връщане на Бюрото към Министерството на правораздаването, надлежно изваждането му от Прокуратурата, както и основният прокурор да не се охранява от него.

Рашков изясни, че основният прокурор се охранява един път от Бюрото за отбрана, повторно, от НСО, защото службата охранява периметъра на резиденция „ Бояна ”, в която се намира жилището наето от Иван Гешев от страната. И трети път, от 6-РУ на Министерство на вътрешните работи, след подписано съглашение сред Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, полицейски екипи да патрулират от периферия на резиденция „ Бояна ” и да наблюдават за съмнителни лица. За Българска телеграфна агенция министър Рашков сподели, че ще приключи това съглашение с Министерство на вътрешните работи.

Според вътрешния министър има случаи, при които по напътствие на „ политическия управляващ индивид ” се споделя на ДАНС да напишат „ подправено сведение за заплаха ” и се назначава защита за период от шест месеца. По думите на Рашов, след приключване на този период не се прави същинска инспекция дали към момента са налице такива данни за опасност. По този метод защита се е назначавала и на лица, които не са били в държавния уред.

Във връзка с Бюрото за отбрана министър Рашков съобщи, че за 2020 година няма нови очевидци, които да са били защитавани, и тогава го написа в отчета. Имало такива, които не престават да бъдат охранявани.

„ Това са 150 души към основния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би единствено той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логичност да има подобен орган, който да охранява основния прокурор ”, уточни министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функционалности и активност на органи на изпълнителната власт.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е трансформирало в самобитна охранителна конструкция, участваща и в следствието, като добави, че по този начин то се е отдалечило от функционалността, с която е основано. Министърът добави, че в настоящия тип, по отношение на активността на Бюрото, не може да се оказва цивилен надзор при реализиране на полицейските му пълномощия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР