Главният изпълнителен директор на Natwest подава оставка заради сериозна грешка в спор с Фараж

...
Главният изпълнителен директор на Natwest Алисън Роуз се оттегли от
Коментари Харесай

Главният изпълнителен директор на Natwest Алисън Роуз се оттегли от поста си с незабавен ефект, след като призна за "сериозна грешка в преценката" при обсъждането на отношенията на бившия лидер на партията Brexit Найджъл Фараж с банката с журналист от BBC.

Пол Твейт, ръководител на търговския и институционалния бизнес на банката, ще оглави NatWest за първоначален период от 12 месеца, се казва в изявление на компанията от сряда.

NatWest бе подложена на интензивен политически и медиен контрол заради решението на частната ѝ банка Coutts да закрие сметките на Фараж. Вътрешният преглед, получен от превърналия се в политик водещ на телевизионно предаване, показа, че комитетът за репутационен риск на Coutts е заявил, че неговите ценности не съвпадат с тези на банката.

Роуз, която има 30-годишна кариера в подкрепяния от държавата кредитор и е удостоена с титлата "Дам" за заслуги към финансовия сектор, се сблъска с дни на спекулации дали е обсъждала сметката, след като Би Би Си публикува материал по темата.

Във вторник тя призна в изявление, че е обсъждала "отношенията на Фараж с банката" с бизнес редактора на Би Би Си Саймън Джак.

По онова време председателят на NatWest Хауърд Дейвис заяви, че Роуз запазва "пълното доверие" на борда на банката и че ще има независима проверка по въпроса. Но след извънредно заседание на борда на директорите късно във вторник банката, която е около 40% собственост на британските данъкоплатци, заяви, че тя ще се оттегли.

"Това е тъжен момент. Тя е посветила целия си трудов живот досега на NatWest и ще остави много колеги, които я уважават и й се възхищават", се казва в изявлението на Дейвис.

Във вторник Фараж заяви в едноименното си телевизионно предаване, че Роуз е "неподходяща" да ръководи банка. Той също така порица Дейвис и главния изпълнителен директор на Coutts Питър Флавел.

"Правителството би трябвало да каже, че нямаме доверие в това управление. Честно казано, смятам, че всички те трябва да си тръгнат", заяви Фараж, обвинявайки Роуз в нарушаване на "съществено доверие".

Министерството на Обединеното кралство не отговори веднага на молбата за коментар след оставката на Роуз, но по-рано заяви пред информационната агенция Ройтерс, че акционерното участие на правителството се управлява "на пазарен принцип" и на търговска основа от Правителствените инвестиции на Обединеното кралство (UKGI). Ролята на UKGI е да управлява дяловото участие, а не самата банка, заяви тя.

В понеделник Би Би Си се извини на Фараж, след като първоначално съобщи, че той е паднал под финансовия праг, необходим за да бъде клиент на Coutts, в материал, който Джак по-късно определи като "непълен и неточен".

В изявлението си от вторник Роуз заяви, че в разговорите си с Джак не е разкрила никаква лична финансова информация за Фараж и е отговорила на общ въпрос относно критериите за допустимост, необходими за банкиране в Coutts и NatWest.

Роуз осъзнава, че коментарите ѝ са оставили у Джак впечатлението, че решението за закриване на сметките на Фараж е било единствено търговско, каза Роуз в изявлението.

Роуз също така заяви, че не е участвала в процеса на вземане на решение за "излизане" от сметките на Фараж и заяви, че това е решение, взето от Coutts.

Британският орган за финансово поведение (FCA) призова борда на NatWest да преразгледа въпроса.

"Изключително важно е прегледът да бъде добре обезпечен с ресурси и тези, които го извършват, да имат достъп до цялата необходима информация и хора, за да разследват бързо и пълно случилото се", заяви Шелдън Милс, изпълнителен директор на FCA за потребителите и конкуренцията.

Британският министър на финансовите услуги Андрю Грифит ще се срещне с кредитори по-късно в сряда, за да обсъди опасенията, че банките са закрили сметки на клиенти заради техните политически възгледи. Това предхожда реформите, изискващи от банките да обясняват и отлагат тези решения.

>Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР