Главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка Credit Suisse Group

...
Главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка Credit Suisse Group
Коментари Харесай

Шефът на Credit Suisse: Биткойн е същинската дефиниция за ценови балон

Главният изпълнителен шеф на огромната швейцарска банка Credit Suisse Group Тиджан Хиам дефинира ясно своята позиция по отношение на Биткойн, присъединявайки се към растящия брой високопоставени банкери и финансисти, които имат отрицателно отношение по отношение на трагично поскъпващата водеща криптовалута, сочи БНР.

На конференция в Цюрих в четвъртък Тиджан Хиам съобщи: От това, което можем да идентифицираме, единствената причина през днешния ден да купим или продадем биткойн е да спечелим пари, което е същинската формулировка на нечиста сделка и същинската формулировка на ценови балон.

Това изявление на шефа на Credit Suisse беше реалност в същия ден, в който главната криптовалута нарастна трагично с над 11%, пробивайки за пръв път над психическата преграда от 7000 $. По време на днешната търговия цената на биткойн нараства с нови към 5% към следващ исторически връх към 7405 щатски $.

В основата на това устремно повишаване на водещата криптовалута през последни дни стои новината от по-рано тази седмица, че най-голямата борса в света за търговия на дериватни финансови принадлежности - Chicago Mercantile Exchange (CME) възнамерява да започва до края на годината търговия на биткойн фючърси.

От началото на годината цената на биткойн набъбна с цели 700%, като единствено в границите на последните седем седмици неговата стойност се удвои, допринасяйки за повишаване на общата пазарна стойност на всички налични криптовалути до рекордни равнища от над 190 милиарда $.

Пазарната стойност единствено на наличните биткойни пък към този момент доближи към 120 милиарда $, надвишавайки по този метод цената на водещи американски компании като American Express и Goldman Sachs Group, чиито пазарни капитализации са в размер надлежно от 83 милиарда $ и от 95 милиарда $.

Това внезапно повишение провокира опасения, че криптовалутите съставляват надуващ се "ценови балон ", като вманиачени участници на финансовите пазара се стремят да закупуват цифрови валути, не с цел да ги употребяват като дълготраен актив в капиталовите им портфейли, а единствено заради упованията, че техните цени ще не престават да порастват в кратковременен проект.

Изказването на Тиджан Хиам е аналогично на това, което направи през септември основният изпълнителен шеф на JP Morgan Chase Джейми Даймън, когато той дефинира биткойн като машинация, която в последна сметка ще се взриви. Тогава той завладя заглавия на международната финансова преса като предложи бруталното унищожаване на биткойн, определяйки криптовалутата като машинация и като ценови балон, който е по-лош даже от лудостта по луковиците на лалетата преди близо 400 години и акцентира, че това "няма да свърши по никакъв начин добре ".

Основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates - Рей Далио също съобщи през септември, че криптовалути като биткойн дават отговор на критериите на неговата компания за така наречен "пазарен ценови балон ".

Подобно на други банкери, Тиджан Хиам от Credit Suisse също изрази угриженост по отношение на анонимността на криптовалутите, която съгласно него ги прави изключително проблематични за финансовите институции. Мисля, че множеството банки при настоящето положение на регулацията имат доста дребен или никакъв вкус да се включат в търговията с валута, която е изправена пред редица провокации, свързани най-много с прането на пари, съобщи той пред организация Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР