Гласът на словото е изложба с оригинали от фонда на

...
Гласът на словото е изложба с оригинали от фонда на
Коментари Харесай

„Гласът на словото” – изложба за Константин-Кирил Философ

„ Гласът на словото ” е галерия с оригинали от фонда на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”, която може да се прегледа от през днешния ден в постройката на библиотеката. Експозицията е отдадена на 1150-годишнината от Успението на св. Константин-Кирил Философ, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Основната част от истинските материали в изложбата „ Гласът на словото ” са от сбирките, съхранявани в специфичните фондове на отдел „ Ръкописи и старопечатни книги ” в Националната библиотека.

Сред тях са някои от по-рядко експонираните монументи на южнославянските и съветската ръкописна традиция, както и книжовни монументи, едва познати до момента за необятната общност. Посетителите могат да видят Тиквешкия алманах от втората половина на XV в., съдържащ и текста на Солунската легенда; Дриновския дамаскин и синодик от края на XVI в., изписан в Ловешкия литературен център; служебния миней за м. февруари от 1608 година, изписан в манастира „ Св. Троица ” край Враца, както и единствения непокътнат в България съветски хронограф, в който са поместени „ Сказание за превода на книгите от гръцки език на славянски ” и „ Кратко поверие за раждането и живота на св. Кирил ”.

Чрез слова, служби и други поетично-песенни творби за св. Константин-Кирил Философ изложбата показва традицията в развиването на култа към славянския първоучител, отразена както в ръкописната книжнина от първите му епохи, по този начин и в старопечатната традиция през Възраждането и до наши дни.

„ Нашата галерия съдържа 11 табла и едни от най-ценните ни оригинали са сложени в 10 витрини. Представили сме ръкописната традиция, отразяването на култа към светите братя и по-специално към св. Константин Философ ”, сподели доцент Елена Узунова – началник на отдел „ Ръкописи и старопечатни книги ” на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”.

В една от 10-те витрини може да се видят едни от ранните изявления на словесния текст на „ Върви, народе възродени ” и нотирането, както и портрет на Стоян Михайловски.

Достъпът е свободен и изложбата може да бъде забелязана до 27 май. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР