Гигантски кит, който обикновенно се среща в океаните, бе забелязан

...
Гигантски кит, който обикновенно се среща в океаните, бе забелязан
Коментари Харесай

Сензация в Егейско море. Туристите изумени!

Гигантски кит, който обикновенно се среща в океаните, бе видян за първи път край плажовете на Кушадасъ и гръцките острови Хиос и Самос в Егейско море, през седмицата.

Огромното морско животно смая тези, които го видяха.

Учени от Гръцкия институт за запазване на морската среда, изследващи региона при крайбрежието на курорта Кушадасъ и остров Самос и Хиос в Егейско море, снимаха великански кит, прочут като огромен кашалот (Physeter Macrocephalus), дълъг 18 метра и тежащ до 57 тона.

Кашалотът е доста изумително животно както измежду останалите поданици на планетата, по този начин и измежду китовете. Този звяр има такива качества, които няма да намерите на никое място другаде: безспорни върхове за гмуркане; извънредно меню, състоящо се от великански калмари; специфична мастна поставка (спермацети), която имат единствено те, както и славата да гълтам хората цели, без да дъвчат. Въпреки че последното изказване е противоречиво.

Освен това кашалотът е най-големият кит с зъби. Мъжките са доста по-големи от женските. Дължината им може да доближи 18-20 метра, до момента в който женските порастват не повече от 13 метра.

Тези колоси избират да останат там, където дълбочината е повече от 200 метра, заради което доста рядко се доближават до крайбрежията.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР