Гигантът в производството на процесори и чипове Qualcomm събра стотици

...
Гигантът в производството на процесори и чипове Qualcomm събра стотици
Коментари Харесай

Защо Snapdragon 865 няма да донесе 5G за всички?


Гигантът в производството на процесори и чипове Qualcomm събра стотици кореспонденти и софтуерни анализатори тази седмица на Хаваите, с цел да се организира полемика по отношение на най-новите мобилни процесори и платформи на компанията. Минаха едвам няколко минути, напълно както се очакваше, преди някой от изпълнителните шефове на компанията да спомене какъв брой известно ще стане 5G през 2020 година и какви големи изгоди ще донесат новите им разработки в промишлеността на мобилната съгласуваност.

Но най-голямата вест на шоуто не са подобренията и дребните нови функционалности в новия мобилен процесор на Qualcomm, Snapdragon 865 – нито това какъв брой огромни са изгодите от 5G за всички и какъв брой ще промени нашето всекидневие в идващите няколко години. Вместо това би трябвало да насочим фокуса към нещо, за което всички се интересуват, само че никой не посочва – фактът, че новият процесор Snapdragon 865, с който най-вероятно ще дойдат всички флагмани и премиум телефони на 2020 година, не разполага с интегриран 5G модем за мобилна съгласуваност, съгласно последната информация от Qualcomm на конференцията Snapdragon Tech Summit – събитието на Хаваите, за което приказваме.
Първите 5G
Смартфоните се нуждаят от доста съставни елементи, с цел да работят, само че две са главните елементи, които трансформират мобилния телефон в това, което е: процесорът за осъществяване на софтуера, който прави допустимо съществуването на устройството такова, каквото го познаваме и модемът, който го свързва с мобилната мрежа. Първите 5G устройства, които видяхме на пазара се нуждаеха от независими модеми, работещи паралелно с главния централен изчислителен процесор. Това беше по този начин, просто тъй като 5G технологията беше толкоз нова, че беше мъчно да се комбинира и внедри вътре в процесора.

Сега обаче всички производители на чипове и архитектури за мобилни устройства с в развой на съчетание на модемите си с техните приложни процесори, което е изцяло разумно – смарт телефоните са едни от устройствата, в които разработчиците и проектантите се стремят непрестанно да понижат размера на електрониката и печатните платки, като за сметка на това да усилят потребната повърхност на устройството – въпреки и екраните да стават по-големи, това надалеч не значи, че фирмите могат да си разрешат да разточителстват място вътре в корпуса на устройството.
Какво обаче не е по проект?
Но решението на Qualcomm да остави модема настрана от процесора, безспорно съставлява смяна на една от основните тактики. Най-големият производител на безжични чипове в света от дълго време е прочут със способността си да интегрира своите процесори в единни платформи и архитектури – чиповете на колоса са по-известни като независими системи, чипсети или кратко в резюме SoC. Най-големите преимущества на платформите SoC са по-дългият живот на батерията и усъвършенстваният разход на електрическа сила при по-ниска цена. Вместо два чипа, които да заемат място в телефона, се употребява единствено един, което води до по-тънки, елегантни телефони и повече свободно място за по-големи акумулатори. Наличието на интегриран чип също дава опция на производителите на самите смарт телефони да разработят разнообразни модели, по отношение на корпоративната философия и потребителските потребности и пазарна ниша, която се пробват да задоволят, като в същото време всяко едно от устройствата им да има действителна и функционираща поддръжка с най-новите мобилни технологии и съгласуваност, в тази ситуация 5G.
Всички чакаха от Qualcomm, че ще бъде пионер, който ще посвети множеството мобилни устройства в света на 5G през 2020 година
„Qualcomm от години спори, че интегрираните им чипсети са по-добри и ефикасни, както и че се радват на по-висока мощ. Но наподобява са били сложени пред в действителност доста фактори, с цел да сметнат за належащо да разделят главния развой от безжичния модем в устройството“, съобщи анализаторът на Technalysis Research Боб О’Донъл.

Qualcomm приказва за своя първи 5G интегриран чип от февруари, когато Sasmung се причисли в взаимната активност на компанията и двата софтуерни колоса показаха партньорството си на сцената европейското ревю за мобилни технологии Mobile World Congress в Барсенола, с цел да оповестят, че Samsung публично ще бъде първият производител, който ще употребява най-новия модел процесор с обезпечена 5G поддръжка на Qualcomm. Много пазарни анализатори, в това число и софтуерния кореспондент, за който стана дума по-рано, допуснаха, че Qualcomm ще извадят чип от най-голям клас, който ще разгърне пред нас опциите на 5G в смарт телефон промишлеността. Но наподобява са сбъркали.
Защо имаме процесор и модем?
Вместо това, процесорите на Qualcomm Snapdragon 765 и 765G за телефони от междинен клас, които се оферират с 5G поддръжка, бяха публично показани на софтуерната среща на върха на Snapdragon в Мауи. Именно там стана ясно, че този път ще забележим главен централен процесор и обособен безжичен модул за 5G връзка, който не е част от конфигурацията на процесора. Логичният въпрос, който всички тогава зададоха беше: Защо Qualcomm не са внедрили 5G модема в най-хубавия си процесор за 2020 година и най-новото си бюджетно предложение?
Отговорът бе спорен:
Snapdragon 865 „не е интегриран, защото не би бил вярното техническо решение, в случай че не вършиме взаимни отстъпки с процесора за приложения или компрометирате модема“, съобщи президентът на Qualcomm Кристиано Амон в изявление във вторник. „ Избрахме да създадем компромис с никоя от тях. “

Ако Qualcomm не възвърне функционалностите на модема или процесора на приложението, той сподели, че полученият чип ще бъде прекомерно огромен и ще бъде изисква прекомерно доста електрическа сила, което от своя страна би нарушило концепцията и разработките за смарт телефоните от най-голям клас.

„Ако се опитате да извършите чип, без да вършиме взаимни отстъпки с каквото и да било от тях, чипът е толкоз огромен. Имаме проблеми във връзка с цената, способността за мащабиране и производителността“, сподели Амон.

Първите стъпки на 5G5G дава обещание доста да усили скоростта, покритието и отзивчивостта на безжичните мрежи. Тя може да работи сред 10 и 100 пъти по-бързо от вашата елементарна клетъчна връзка през днешния ден, като евентуално трансформира визиите ни за това, което можем да вършим с помощта на мобилните устройства.

Миналогодишният процесор от най-голям клас Snapdragon 855 беше един от първите чипове, които предложиха 5G поддръжка с вграден X24 гигабитов LTE модем на Qualcomm. За да обезпечат 5G връзка, производителите на смарт телефони трябваше да прибавят спомагателния чип X50 5G, който всъщност съставлява 5G мобилния модем. Повечето производители на телефони избраха да пуснат по един вид с 5G поддръжка и останалите с 4G – LTE поддръжка за най-високия си клас мобилни апарати.
Основните телефони на Samsung тази година бяха Galaxy S10 и Note 10 с 4G. Моделите с 5G поддръжка костваха с сред 200 и 300 $ повече от 4G версиите.
В последна сметка „5G става част от конфигурацията на тези устройства“, споделя Съливан. Ако за 5G сега няколко стотин $ от горната страна на цената на устройството са затруднение, това надалеч не значи, че ситуацията ще остане такова – минимум, технологията даже не е почнала своето същинско развиване за потребителите“, споделя Съливан.

Дали това ще се случи през 2020 година, не е несъмнено. Марк Макдиармид, старши вицепрезидент на T-Mobile за инженеринг и разработка на радио мрежи, чака наградата за устройства, които имат достъп до нискочестотния вид на 5G, да изчезне след към две до три години. „Но mmWave е друго нещо, тъй като мисля, че ще би трябвало да се употребяват и други страни, които разпростират mmWave и употребяват устройства mmWave, с цел да отстранен наградата за разноските там“, сподели той в изявление в сряда.
Snapdragon 865
Изглежда Qualcomm са решени да скъсат традицията за единна и мултифункционална платформа, като дефинитивно SD 865 няма да има вграден безжичен модем. 5G връзката на флагманите, които ще забележим през 2020 година, ще работи единствено когато чиповете са сдвоени с X55 5G модемите. Последните работят с нискочестотните 5G мрежи, които са по-бавни като теоретично оптимално достижими скорости, само че от своя страна са по-надеждни, имат по-голяма пропускливост през здания и обезпечават по-стабилна връзка.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР