Гигантът в онлайн търговията Amazon е критикуван заради влошаване на

...
Коментари Харесай

Унищожава ли Amazon повече работни места, отколкото създава?

Гигантът в онлайн търговията Amazon е подложен на критика поради утежняване на работните условия, нападателната данъчна оптимизация и екологичните разноски на веригата му на доставки. В лицето на всички тези рецензии компанията постоянно акцентира способността си да разкрива работни места. Но вероятен ли е баланс сред новите позиции в складовете на американската компания и затварянето на дребни бизнеси поради развиването на онлайн търговията?

Двама икономисти от консултанската компания Kavala Capital изследват случая в няколко европейски страни, в това число и Франция. Изследването не се концентрира единствено върху Amazon, само че и върху онлайн търговията на нехранителни артикули - бранш, в който американската платформа е водещият състезател досега, следвана, според от предлаганите артикули, от други търговци като Cdiscount, Fnac и даже националната държавна железопътна компания SNCF.

Трудно е да се оцени пазарният дял на Amazon във Франция, само че е несъмнено, че е доминантен. Френската федерация за онлайн търговия Fevad твърди, че компанията обгръща 53% от пазара (без да се вземат поради пазарът на квартири и резервациите за пътуване). Специалистът по пазарни изследвания Kantar пресмята, че делът на Amazon е 22% или съвсем три пъти повече от този на основния му съперник Cdiscount.
80 хиляди работни места по-малко
Флорънс Мурадиан и Ано Куханатан изследват еволюцията на загуба на работни места при продажбата на нехранителни артикули на дребно и основаването на работни места в търговията на едро. Те пресмятат, че развиването на електронното извършване на покупки във Франция е довело до загубата на 114 хиляди работни места в ритейл бранша за интервала 2009 - 2018 година и до основаването на 33 хиляди позиции в търговията на едро - т.е. негативен баланс от повече от 88 хиляди работни места. Това се равнява на загуба на към 10 хиляди работни места годишно.

Що се отнася до логистиката, създателите споделят, че " направените калкулации в това проучване не могат да потвърдят, че онлайн извършването на покупки има забележителен резултат върху превоза на артикули, по-конкретно върху автомобилния товарен превоз ". Това евентуално може да се изясни с неналичието на данни, тъй като статистиката не обгръща командировани служащи и самонаети лица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР