Германското правителство заяви вчера, че ще наблюдава с повишено внимание

...
Германското правителство заяви вчера, че ще наблюдава с повишено внимание
Коментари Харесай

Берлин следи внимателно рисковете от руска намеса на евроизборите

Германското държавно управление съобщи през вчерашния ден, че ще следи с нараснало внимание рисковете от интервенция или акция за дезинформация от страна на Русия на изборите за Европейски парламент в края на месеца, съобщи " Франс прес ".

" Не мога да ви посоча съответни случаи тук, само че от известно време е належащо засилено внимание по този въпрос освен в Германия, а и на европейско ниво ", съобщи пред публицисти представителят на канцлера Ангела Меркел - Щефен Зайберт. " Нашето засилено внимание не е безпричинно. Наблюдаваме деликатно активността в интернет на разнообразни интернационалните източници, измежду които е и Русия ", сподели Зайберт.

Говорителят отговори на медийна информация за въздействието, което Русия упражнява върху някои политически придвижвания в Германия, изключително върху крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " - основна опозиционна мощ в Народното събрание.

По същия метод еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова предизвести за това в изявление за немски ежедневник. " Не би трябвало да разрешаваме резултатите от изборите да бъдат фалшифицирани поради операции единствено в една от страните членки " на Европейски Съюз, изясни Йоурова.

" Европа би трябвало да е нащрек, изборите за Европейски парламент са тест да забележим дали защитните механизми против съветска интервенция работят ", съобщи за немската районна медийна група Ер Ен Де литовският външен министър Линас Линкевичус. " Не би трябвало да сме наивни: Москва се пробва да сътвори положение на непрекъсната неустойчивост в Европейски Съюз и да се възползва от това в собствен интерес ", добави литовският министър.

След акцията за последните парламентарни избори през 2017 година Германия неведнъж е изразявала угриженост от съветските опити за въздействие над националния политически живот. Руският министър председател Дмитрий Медведев дефинира през март тези страхове като " неуместна параноя ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (336)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР