Германският външен министър Аналена Бербок каза в четвъртък, че е

...
Германският външен министър Аналена Бербок каза в четвъртък, че е
Коментари Харесай

Германия подкрепя Украйна за членство в ЕС

Германският външен министър Аналена Бербок сподели в четвъртък, че е уверена, че Европейският съюз идващия месец ще придвижи кандидатурата на Украйна да се причисли към блока на среща на върха, предава " Ройтерс ".

Представяйки разширението на Европейски Съюз като геостратегическа нужда, Бербок сподели на конференция в Берлин, че блокът от 27 страни също би трябвало да продължи напред с " досадни " вътрешни промени, с цел да може да действа с над 30 членове.

" Искаме да забележим Украйна като член на нашия Европейски съюз ", сподели Бербок, който е от партията на Зелените, част от ръководещата коалиция в Германия. " Европейският съюз би трябвало да бъде уголемен. Това е геополитическата последица от нападателната война на Русия против Украйна. "

Лидерите на Европейски Съюз ще решат на среща на върха на 14-15 декември дали да дадат на Украйна публично начало на договаряния за участие , което за Киев е главен приоритет наедно със западната военна и финансова поддръжка.

" Убедена съм, че Европейският съвет през декември ще изпрати този сигнал ", сподели Бербок.

" Разширеният Европейски Съюз обаче ще бъде по-силен единствено в случай че създадем това, което толкоз дълго се колебаехме да създадем - преразгледаме и преосмислим метода, по който действа нашият съюз. "

Преговорите за участие - в които една страна кандидатка би трябвало да извърши обширни правни, стопански и политически условия - лишават доста години. Случаят на Украйна се усложнява в допълнение от войната, която Русия стартира на 24 февруари 2022 година

Украйна ще стане петата по население държава-членка на Европейски Съюз , както и най-бедната, което значи, че съгласно сегашните правила тя ще поеме огромна част от великодушната помощ за селското стопанство и развиването на блока за сметка на актуалните членове.

Бербок сподели, че разширението малко по малко би трябвало да върви паралелно с промените, с цел да се предотврати по-нататъшното разгръщане на централните институции на Европейски Съюз и да се понижи потреблението на национално несъгласие.

Изпълнителната Европейска комисия ще издаде отчет на 8 ноемвр,  оценяващ напредъка към участие в Европейски Съюз на Украйна и други претенденти, в това число Молдова, Грузия и страни от Западните Балкани.

За Украйна се чака отчетът да поддържа започването на договаряния за участие с спомагателни условия, свързани с битката с корупцията и отбраната на правата на малцинствата.

Бербок сподели, че не би трябвало да се разрешава на Русия " да изоре имперски окоп ... който ще изолира от нас освен Украйна, само че и Молдова, Грузия и Западните Балкани ".

Разширяването на блока не би трябвало да става за сметка на демократичните стандарти, добави тя, нещо, което Европейски Съюз се бори да подсигурява с някои сегашни членове, в това число Полша и Унгария. Тя предложи да се разреши на претендентите да вземат участие като наблюдаващи в някои вътрешни разисквания на Европейски Съюз преди пълноправното участие.
 Зеленски: Киев работи интензивно за участието си в Европейски Съюз
Зеленски: Киев работи интензивно за участието си в Европейски Съюз

Ние ценим нашата Европа, Европа на съдействието, а не на борбата, Европа на хората, а не на идеологиите, съобщи президентът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР