Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва четиридневна обиколка в Близкия изток,

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва четиридневна обиколка в Близкия изток,
Коментари Харесай

Германският президент ще посети Йордания и Ливан

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер стартира четиридневна обиколка в Близкия изток, по време на която ще беседва с политическите водачи на Йордания и Ливан и ще посети немските бойци, основани в региона, съобщи ДПА. Президентът, придружаван от брачната половинка си Елке Бюденбендер, ще посети също бежански лагер, заяви Българска национална телевизия.

Щайнмайер е първият немски държавен глава на аудиенция в Ливан от 120 години, въпреки че като външен министър той е бил в Йордания седем пъти, а в Ливан - шест.

Основни тематики в полемиките ще са сирийската война и провокираната от нея бежанска вълна, Близкоизточният спор като цяло и ислямисткият тероризъм, уточни канцеларията на Щайнмайер в Берлин.

Възможно е да бъде издигнат и въпросът за износа на немско оръжие в региона, породил разгорещени диспути в Германия.
И Йордания, и Ливан се задъхват под бремето на огромен брой бежанци от Сирия. По данни на Организация на обединените нации в Ливан в този момент те са към един милион, а в Йордания - над 600 000.

Утре Щайнмайер ще се срещне в Аман с йорданския крал Абдула и кралица Рания. В понеделник той ще посети въздушна база Азрак, където към 300 немски бойци наред с четири разследващи самолета " Торнадо " и самолет-цистерна подкрепят битката против групировката " Ислямска страна ". 

Германия трансферира в Йордания военните си от турската база " Инджирлик ", откакто Анкара неведнъж попречва достъпа на немски парламентаристи до тях.

Макар Берлин да е мощно заинтригуван от разширение на връзките с Йордания и от стабилността в кралството, присъединяване на Аман във войната в Йемен внася напрежение в двустранните връзки. Германското държавно управление неотдавна спря оръжейния експорт в страни, участващи в тази война.

Същевременно към 130 милиона евро са отпуснати за 2018 година като " оръжейна субсидия ", както беше планувано предходната година.
Германският министър на защитата Урсула фон дер Лайен неотдавна съобщи 56 микробуса, 70 камиона и два образователни самолета на йорданските сили за сигурност за възстановяване на подвижността им по границата със Сирия.

Пак в понеделник немският президент ще се срещне в Бейрут с ливанския си сътрудник Мишел Аун, с премиера Саад Харири и с ръководителя на Народното събрание Набих Бери. В края на предходната година Харири подаде оставка, а след това я отдръпна, хвърляйки страната в политическа рецесия.

Преди да се върне в Берлин в сряда, Щайнмайер ще посети също немските морски пехотинци в състава на Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ), ситуирани по границата с Израел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР