Германският канцлер Олаф Шолц изтъкна заслугите на руския дисидент Алексей

...
Германският канцлер Олаф Шолц изтъкна заслугите на руския дисидент Алексей
Коментари Харесай

Шолц: Много е важно да помним Навални

Германският канцлер Олаф Шолц посочи заслугите на съветския отстъпник Алексей Навални във връзка втората годишнина от от опита му за отравяне. Канцлерът осъди репресиите на Русия против свободата на словото, съобщи БНР.

Във видеопослание през вчерашния ден Шолц съобщи, че е разговарял с Навални, до момента в който той се е възстановявал в болница в Берлин, и го е оценил като самоуверен човек, който желае да се върне в Русия, с цел да се бори за народна власт, независимост и господство на закона.

При завръщането си обаче Навални - най-яростният критик на президента Владимир Путин в Русия, бе задържан и вкаран в пандиза.

„ Войната, която Русия стартира против Украйна, е война, която има последствия и за Русия “, сподели Шолц.

„ Свободата и демокрацията бяха застрашени и преди. Но в този момент свободата на изложение е доста по-застрашена и мнозина се опасяват да кажат личното си мнение “.

Ето за какво е толкоз значимо да помним Навални, добави Шолц, защото той се е борил за убеждението си, че „ човек живее най-добре в народна власт и правова страна “.

Навални бе наказан на 11 години и половина затвор по обвиняване в машинация и пренебрежение към съда. Той твърди, че всички обвинявания са изфабрикувани като предлог да бъде вкаран в пандиза и да бъдат осуетени политическите му упоритости.

Навални се завърна в Русия през 2021 година от Германия, където се лекуваше от това, което западните лабораторни проби демонстрираха, че е опит за отравяне в Сибир с нервнопаралитично вещество от руската ера. Русия отхвърля да се е пробвала да го убие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР