Германският канцлер Ангела Меркел обеща да подкрепи украинския президент Володимир

...
Германският канцлер Ангела Меркел обеща да подкрепи украинския президент Володимир
Коментари Харесай

Меркел предлага подкрепа за Украйна, но не даде обещания за Северен поток-2

Германският канцлер Ангела Меркел даде обещание да поддържа украинския президент Володимир Зеленски по въпроса за пораждащите се разногласия за газопровода, само че не се ангажира с обещания, съобщи ДПА.

Меркел сподели, че ще разиска въпроса, когато тази седмица посети Съединени американски щати, и увери, че Германия съществено се отнася към паниките на Киев по отношение на тръбопровода. Тя добави, че във Вашингтон ще се водят " значими полемики за разработване на обща позиция " по газопровода.

Освен енергийната сигурност двамата разискаха и изострянето на напрежението в Източна Украйна.

Меркел сподели също, че Германия ще даде на Украйна 1,5 милиона дози ваксини, с цел да й помогне да се бори с пандемията от ковид.

" Северен поток-2 ", който ще доставя съветски газ за Европа през Германия поражда напрежение в връзките сред Берлин и Вашингтон. Берлин се пробва да смекчи възможните негативни последствия за Украйна от плана, който се чака да бъде приключен идния месец. Украйна, през която в този момент минава главно преносът на газ за Европа, се притеснява, че ще изгуби и приходите си от директни такси, и смисъла си като директна страна, откакто проработи тръбопроводът. Берлин акцентира, че е значимо да се резервира енергийната роля на Украйна и упорства да се съблюдава съглашението сред Москва и Киев, което подсигурява прекосяването на доставките на газ през Украйна. Този документ би трябвало да работи до 2024 година, като съдържа и опция за удължение на действието му до 2034, сподели немски държавен представител.

Вчера Зеленски изиска Украйна да получи гаранции за бъдещите енергийни доставки. Той предложи въпросът да се разисква в Нормандския формат - на диалозите сред Русия, Германия, Франция и Украйна за войната в Донбас. Той предложи също по този начин в новия формат на тези диалози да се включат и Съединени американски щати.

Меркел сподели, че в случай че се състои среща в Нормандския формат, на биха могли да бъдат разисквани и енергийните въпроси, въпреки че означи, че газът не е част от рамката на тези диалози.

Вашингтон е срещу " Северен поток-2 ", защото счита, че ускорява зависимостта на Европа от Русия и съставлява риск за сигурността. Неотдавна обаче се появиха признаци, че Германия и Съединени американски щати може да реализират обща позиция по газопровода.

Срещата на Меркел с американския президент Джо Байдън в Белия дом е в четвъртък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР