Германският журналист Хуберт Зайпел, който е биограф на Путин, вероятно

...
Германският журналист Хуберт Зайпел, който е биограф на Путин, вероятно
Коментари Харесай

Колко доходно е да се интервюира Путин

Германският публицист Хуберт Зайпел, който е биограф на Путин, евентуално е получили стотици хиляди евро от Русия - съобщават няколко медии във Федералната република. Зайпел, който неведнъж е интервюирал съветския президент Владимир Путин, очевидно не е уведомил работодателите си за тези хипотетични заплащания, оповестява публичната медия ARD. " Шпигел " и Втора немска телевизия ZDF се базират на поверителни документи от Кипър, съгласно които в границите на т.нар.  " спонсорски контракти " журналистът е получил 600 000 евро.

Плащанията - през Вирджинските острови

Според тези изявления официален партньор на Зайпел по тези контракти била фирма-фантом на име " De Vere Worldwide Corporation " на английските Вирджински острови. Тази компания била част от мрежата на съветския олигарх Алексей Мордашов, дълготраен водещ акционер в немския туристически тръст TUI. След като Русия стартира окупационната си война против Украйна, Европейски Съюз наложи наказания и на Мордашов.

" Шпигел "  твърди, че в спонсорския контракт от 2018-а година става дума за книга, отдадена на " политическата среда в Руската федерация, която би трябвало да бъде оповестена през 2019-а година ". Медиите загатват, че сходни съглашения е имало и преди този момент.

Зайпел е интервюирал Владимир Путин неведнъж, а през 2015-а година разгласява в Германия книгата " Путин: вътрешен взор към властта ". През 2021-а излезе последваща му книга " Властта на Путин. Защо Европа се потребност от Русия ". И двете книги са оповестени от авторитетното издателство " Хофман и Кампе ".

Издателството твърди, че не е знаело нищо за плащанията и че ще ревизира цялата процедура. " Хофман и Кампе " декларират още, че на фона на настоящите вести е взето решение " тези книги към този момент да не се популяризират ".

Ще бъдат ли подхванати правни стъпки?

За публичната медия NDR, която е част от асоциацията ARD, през 2012-а година Хуберт Зайпел приготвя предаването " Аз, Путин - един портрет ", както и през 2014-а година две изявленията с Едуард Сноудън и с Владимир Путин в Москва. Междувременно журналистът призна пред NDR, че по линия на два " спонсорски контракта " през 2013-а и 2018-а година е получил пари от Алексей Мордашов за две запланувани книги.

Медията счита, че това основава сериозен спор на ползи, който слага под подозрение журналистическата самостоятелност на Зайпел. В мнението се акцентира, че Зайпел още преди време е трябвало да уведоми за спонсорските контракти както компанията продуцент, по този начин и NDR. Впрочем, Хуберт Зайпел за финален път е работил за тази медия през 2019-а година.

Проверките предстоят

" Налице е съмнението, че както ние, по този начин и нашата аудитория, сме били предумишлено излъгани. Проверяваме това съмнение и възможните юридически дейности ", съобщи генералният шеф на NDR Йоахим Кнут. Пред ARD, в която членува ръководената от него медия, Кнут споделя още: " Най-внимателно ще проверим процедурите по поръчването и реализирането на филмите, които Хуберт Зайпел приготви за NDR. За тази цел успяхме притеглим на помощ някогашния основен редактор на " Шпигел " Щефан Клусман ".

" Шпигел " и ZDF оповестяват още, че " спонсорските заплащания " излезли нескрито в границите на следствието " Cyprus Confidetial " - общо дело на интернационална група проверяващи публицисти, които преглеждат под лупа съмнителни покупко-продажби в Република Кипър.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР