Германският художник Вилхелм Кох създаде паметник на канцлера на Германия

...
Германският художник Вилхелм Кох създаде паметник на канцлера на Германия
Коментари Харесай

Направиха паметник на Ангела Меркел, седяща на кон

Германският художник Вилхелм Кох сътвори монумент на канцлера на Германия Ангела Меркел, на който тя седи на кон, оповестява. Паметникът с височина от 2,7 метра е отпечатан на 3D-принтер, след което е подложен във Фройденберг, Бавария.

Според основателя творбата не възхвалява политическите достижения на водача на федералното държавно управление в Берлин, а е по-скоро сплав на „ чиста подигравка и персонална признателност “. Той счита, че имиджът на Меркел е „ емблематичен “.

В изявление за немското издание Кох сподели, че основаването на паметника е въодушевено от изложбата с фотографии на Тил Бриглеб, която демонстрира скулптури на коне: „ Бриглеб написа в книгата си, че този вид скулптури към този момент са изцяло излезли от мода. Трудно е да си представим някой политик да язди кон, с изключение на може би Тръмп, Путин или севернокорейския водач. В книгата си Бриглеб също написа, че сходна скулптура несъмнено не би била подобаваща за един човек, а точно - Ангела Меркел “.

Кох взема решение да опровергае тази теза. Творбата го интересува и от художествена позиция, тъй като той е ваятел. Тълкуването на облика на канцлера не е е била главната му грижа. „ Независимо от политиката, г -жа Меркел е икона. Почти всеки знае от какво се състои нейният емблематичен облик: коса, облекла, стойка и ръце. В Германия може би няма различен толкоз различим човек “, споделя Кох. Художникът изяснява и за какво статуята няма фундамент: „ Това е обвързвано и със самата г -жа Меркел. Смята се за доста скромна. Освен това при основаването на съвременна конна скулптура пиедесталът към този момент не е подобаващ. Създава се усещането, че тя е тръгнала на конна езда през Оберпфалц. Може би конят е подарък от Тръмп “.

Меркел също няма потребност от седло и юзди, акцентира Кох: „ Това е естествено за нея. Не желаех да върша подигравка “. Според проекта на Кох статуята ще стои на мястото си до идващото лято: „ Дали това ще бъде осъществено, ще зависи от реакциите. Никога не знаеш какво да очакваш “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР