Германският Бундестаг изглежда стар: средната възраст на депутатите е около

...
Германският Бундестаг изглежда стар: средната възраст на депутатите е около
Коментари Харесай

Германия: защо тези млади хора искат в политиката

Германският Бундестаг наподобява остарял: междинната възраст на депутатите е към 50 години. Може би не за дълго: на идните тази неделя избори се кандидатират извънредно доста младежи. Какво ги притегля в политиката?

Опазване на климата, Европа, цифровизация – младежите показват мощен интерес към политиката и са толкоз политически ангажирани, колкото от дълго време не са били. Виждаме ги освен измежду участниците в улични демонстрации, само че и измежду претендентите за депутати в Бундестага. Никога преди измежду тях не е имало толкоз доста младежи под 30 години. В момента единствено 21 от 709 немски депутати са сред 21 и 29 години. А в случай че вземем поради техният дял измежду популацията, би трябвало младежите да са показани с 63-ма депутати.

Какво обаче въобще кара младежите да се насочат към политиката? И кои са тематиките, на които те биха желали да наблегнат в Бундестага? Ето какво споделят шестима от претендентите.

Норийн Тийл, 18-годишна, от Партията на свободните демократи

Студентката по маркетинг е най-младата кандидатка за пряк мандат в Германия. Но възможностите ѝ са ниски, защото се явява в берлинския регион Лихтенберг, където след Обединението постоянно е печелила или Партията на демократичния социализъм или Лявата партия. Въпреки това Тийл желае да опита.

" За мен е значимо да покажа най-много на младежите, че политиката не е единствено за старите, и че тя може да бъде и друга ", споделя Тийл. Нейната огромна цел е подобряването на просветителната политика, само че се интересува не по-малко и от тематиката за психологичното здраве. " Трябва да се погрижим в Германия да има повече терапевти, тъй като броят на психологично болните пораства. Темата е доста значима за младежите ", споделя тя.

Даниел Балди, 26-годишен, от Социалдемократическата партия

Той се интересува от политика от 10 години, седем от които е работил в локалната власт. Сега учителят по история, вяра и обществени науки се е насочил към Бундестага, а мястото му в листите наподобява обещаващо.

" Нашето потомство е най-засегнатото от климатичните промени, само че в същото време е потомство, което желае освен да подлага на критика всичко, а и да провокира промени. Това е моята мотивация ", обобщи Балди.

Водеща за него е тематиката за опазването на климата, както и обезпечаването на жилищна повърхност на търпими цени и достъпът до обучение.

Вибке Винтер, 25-годишна, от Християндемократичния съюз

Тя е освен председателка на младежката организация на ХДС в Бремен, само че и най-младата членка на председателския съвет на партията. Следва право в Хамбург и в Оксфорд, сега написа докторската си работа. Основните ѝ задължения са свързани с опазването на климата и обезпечаването на по-добро обучение.

" В Бундестага има потребност от диверсификация, която единствено ще е от изгода. Има потребност от повече младежи, от повече дами, от повече хора с мигрантски генезис. Самата аз ще се боря за по-бързото и по-широкото приложение на възобновимите сили. Бихме могли да спестим 85 % от нездравословните излъчвания, в случай че използваме единствено чиста електрическа енергия. "

Нике Славик, 27-годишна, от Зелената партия

Тя кандидатства за пряк мандат в Леверкузен, където конкуренцията е мощна. Но е включена и в листите, респективно би могла да се трансформира в първата транссексуална персона в Бундестага. До момента е работила като теоретичен помощник в Ландтага, а в Бундестага желае да влезе, защото и тя е на мнението, че там няма задоволително младежи.

" Често се водят диспути за пенсиите, само че не и по тематиките, които интересуват младежите – материалната база на учебните заведения, дигитализацията, измененията в климата. Като транссексуална персона аз желая да стана част от публичната смяна и да работя за премахването и реформирането на законите, които са дискриминационни по отношение на 'различните'. Затова би трябвало да сме част от тази полемика и да седим на масата като персонално наранени ", споделя тя.

Зара Къзълташ, 22-годишна, от Лявата партия

След приемането на бакалавърска степен по политически науки и британски, тя избира да стане депутатка, а не учителка. Започва с политическите си задължения още на 14-годишна възраст, в университета се причислява към Лявата партия и натрупа опит в ръководството в Общинския съвет в Хайделберг.

" Политизирана съм от дребна и не ми оставаше нищо друго, с изключение на да се заема с политика. Баба ми и дядо ми са пристигнали тук като турски гастарбайтери, родителите ми също са работили доста. Аз съм с мигрантски генезис, около което се натъквам и на расизъм, и на сексизъм. Затова си помислих: или ще мърморя поради всичко и ще очаквам някой различен да направи нещо, или ще би трябвало самата аз да се заема. Ние, младите, желаеме бъдеще за нас, за нашите деца и внуци. Затова е значимо гласовете ни да бъдат чути – защото нашето посланичество за момента не е задоволително. "

Ян Венцел Шмит, 29-годишен, от Алтернатива за Германия

Той взема решение да се захване с политика преди седем години, когато се ражда синът му. Става член на младежката организация на " Алтернатива за Германия " (АзГ) и през последните пет години е народен представител в провинция Саксония-Анхалт.

" Ние, младежите, имаме преимуществото, че най-дълго ще живеем на тази земя. Затова е разумно заключението, че би трябвало да се заемем с политика, с цел да можем да участваме в определянето на бъдещето. Тази наклонност се следи както вляво, по този начин и вдясно, и това би трябвало кардинално да се оцени позитивно. Проблемите на фамилиите за мен са преди всичко – желая те да разполагат с задоволително тласъци. При това без значение дали става дума за хетеросексуални или за хомосексуални фамилии. Важното е в Германия да се раждат повече деца и политиката да предизвиква фамилиите. Това се реализира, когато хората са уверени, че децата не са нито тежест, нито спънка за кариерата ", споделя Шмит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР