Германският автомобилен концерн е близо до взимането на окончателно решение

...
Германският автомобилен концерн е близо до взимането на окончателно решение
Коментари Харесай

Фолксваген обявява сделката с Анкара за новия завод до две седмици

Германският авто тръст е покрай взимането на дефинитивно решение за построяването на нов цех в Турция. Това съобщи пред кореспонденти членът на борда на шефовете на компанията Андреас Тостман, предава "Ройтерс ".

"В момента сме в заключителния стадий на диалозите с Турция “, изясни пред кореспонденти Тостман, който дава отговор за производството. Той добави, че чака диалозите да приключат до две седмици или даже по-рано

Разкривайки повече детайлности за проектите, източници, близки до компанията, настояват, че инвестицията ще бъде на стойност над 1 милиард евро.

Заводът евентуално ще създава 300 000 автомобила годишно, измежду които "Пасат " и "Шкода Супърб ", които ще бъдат предопределени за експорт в Източна Европа.

"Фолксваген " ще наеме близо 4000 чиновници за завода в Маниса, покрай Измир. Строителството може да стартира в края на 2020 година, а производството – през 2022 година.

Според предходни позиции на шефове в концерна окончателното решение за местоположението на новия цех следва да бъде оповестено до края на октомври.

В началото на септември стана ясно, че се е провела "изключително позитивна среща " сред турския президент Реджеп Ердоган и почитан чиновник на "Фолксваген ".

По информация на "Ройтерс " на срещата са били изгладени разликите във връзка с данъчния режим за новите коли в южната ни съседка.

Публикации в немската преса класираха на второ място в конкуренцията България.

От тях стана ясно също по този начин, че Анкара е дала обещание на немския колос държавни отстъпки. Лично президентът Ердоган поел ангажимент да даде държавна гаранция за всички съглашения, подписани с "Фолксваген ".

Твърди се също по този начин, че турското държавно управление се е заело да обезпечи мощна финансова поддръжка, с цел да покрие директни разноски по построяването на завода.

В хода на диалозите сред "Фолксваген " Анкара е предложила още построяването на железопътна линия от предприятието до второто най-голямо турско пристанище - това в Измир, както и директна държавна инвестиция в размер на 100 млн. евро.

Редно е да отбележим, че сходни отстъпки България надали може да предложи, защото такива ходове могат да бъдат оценени като противозаконна държавна помощ, противоречаща на законодателството на Европейския съюз в региона на конкуренцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР