Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава критична морска

...
Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава критична морска
Коментари Харесай

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава петролните си платформи и тръбопроводи

Германските военноморски сили оказват помощ на Норвегия да пази сериозна морска инфраструктура, като петролни платформи, подводни кабели и тръбопроводи, и са подготвени на създадат същото и край крайбрежията на Дания и Швеция, съобщи през днешния ден командващият немския флот вицеадмирал Ян Кристиан Каак, съобщи Ройтерс.

Норвегия, която граничи с Русия на север, е най-големият производител на природен газ и петрол в Европа и има извънредно дълго крайбрежие, което мъчно се отбранява. Скандинавската страна разполага с необятна мрежа от тръбопроводи, които я свързват с Англия и Европа.

НАТО даде обещание да ускори отбраната на сериозната инфраструктура след пробойните, появили се през септември по газопроводите " Северен поток-1 " и " Северен поток-2 ", прокарани сред Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Премиерът на Норвегия Юнас Гар Стьоре също съобщи, че страната ще изпрати военни, с цел да пази своите нефтени и газови съоръжения.

И Швеция, и Дания стигнаха до заключението, че четири от течовете на природен газ от газопровода " Северен поток " са породени от детонации, само че не показаха кой може да е виновен за тях. В събота съветското министерство на защитата съобщи, че английски военноморски личен състав е взривил тръбопроводите - изказване което Лондон дефинира като погрешно.

В средата на предишния месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че отбранителният алианс към този момент е удвоил наличието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, подпомагани от въздушни и подводни действия. Обикновено не се дават детайлности за местонахождението и типа на плавателните съдове, напомня Ройтерс.

Командващият немските военноморски сили вицеадмирал Каак уточни в изказване, че Берлин разполага с три фрегати в региона на Норвегия, както и със продоволствен транспортен съд с към 700 моряци за учения, които в координирани с НАТО дейности също ще оказват помощ за наблюдаване на обстановката. Военноморските сили извършват обещанието на немския канцлер Олаф Шолц да поддържат Норвегия, Дания и Швеция в отбраната на морската инфраструктура след случаите със " Северен поток ", добави Каак.

" С наличието си в норвежки води немските военноморски сили извършват обещанието на НАТО " един за всички, всички за един ", съобщи вицеадмиралът и добави, че прелитанията на морски патрулни самолети също ще допринесат за поддържането на ситуационна информираност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР