Германските производители на автомобили и техните доставчици оценяват бизнес ситуация

...
Германските производители на автомобили и техните доставчици оценяват бизнес ситуация
Коментари Харесай

Германската автомобилната индустрия е в добра форма, но планира съкращения на персонал

Германските производители на коли и техните снабдители правят оценка бизнес обстановка през октомври като доста по-добра, в сравнение с през предходния месец. Те обаче са малко по-песимистични във връзка с бъдещето, демонстрират резултати от последно изследване на немският стопански институт Ifo, осведоми БНР. 

През октомври показател на бизнес настройките в бранша се увеличи внезапно до -0,2 пункта от -20,4 пункта през септември и откакто по време на първата коронавирусна вълна и последвалата я национална карантина показателят се срина през април до -86,2 пункта. 

" Търсенето на коли се усили доста. Това доста усъвършенства настроението измежду мениджърите в бранша ", разяснява последното изследване Клаус Волрабе от института Ifo. 

В същото време натовареността на индустриалните мощности в автомобилния бранш набъбна доста през октомври до 86% от 73% през юли. Броят на новорегистрираните коли на немски производители се е нараснал с 5% през септември в съпоставяне със същия месец на предходната година. Това нарастване се дължи основно на електрически и хибридни коли, от които немските производители към момента нямат толкоз доста на пазара. 

Същото Ifo изследване обаче записва намаляване на редица други индикатори. Индексът на бизнес упованията в бранша спадна за четвърти следващ месец до 17,7 пункта през октомври от 27,6 пункта през септември. Не се резервират и извънредно високите през септември равнища на изостанали (забавени) поръчки, като през октомври този индикатор падна мощно до 29,2 от 51,5 пункта. Въпреки това автомобилните компании в Германия към момента възнамеряват да усилят производството си, само че през октомври са малко по-предпазливи по отношение на септември.

Въпреки като цяло положителната обстановка, автомобилните производители сега не престават да възнамеряват съкращения на личен състав. Според института Ifo динамичността на външните пазари евентуално ще бъде малко по-слаба през идващите месеци (спад на съответния знак до 23,2 от 31,3 пункта), като над 70% от колите, създадени в Германия, се изнасят (при 74,8% през 2019г.). 

" Докато главните европейски страни-клиенти като Англия, Франция, Италия или Испания, а също по този начин и Съединени американски щати към момента се намират твърдо в хватката на коронавирусната пандемия, търсенето на немски коли в Китай още веднъж нараства осезаемо ", означи Оливър Фолк, началник на Центърът на института Ifo за индустриална организация и нови технологии. 

През 2019 година Китай беше третата по значимост експортна страна за автомобилните производители в Германия след Англия и Съединени американски щати. Общият експорт на немски коли през първите три тримесечия на 2020 година обаче е понижен с 34% спрямо миналата година и този процентен спад би бил още по-драматичен, в случай че износът за Китай не играеше поддържаща роля през последните няколко месеца. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР