Германските медии продължават да следят темата за насилието срещу жените

...
Германските медии продължават да следят темата за насилието срещу жените
Коментари Харесай

АРД: битката на България срещу насилието

Германските медии не престават да наблюдават тематиката за насилието против дамите в България. През седмицата " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", " ТАЦ ", " Шпигел " и " Фокус " бяха измежду изданията, които писаха за случая с 18-годишната Дебора и избухналите след това протести в страната.

АРД споделя за 24-годишната Мария (името е променено - бел. ред.) от България, която споделя, че откакто станала жертва на принуждение и се обадила на горещата линия за помощ ѝ споделили единствено да отиде на доктор. " Спях на улицата ", споделя тя пред немските публицисти.

В момента Мария е настанена в център за дами в неволя в столицата София, продължава обществено-правната телевизия. Пред нея пострадалата е разказала по какъв начин е била бита от брачна половинка си, който я заключвал без вода и храна в продължение на дни. Мъжът ѝ я заплашил, че ще убие дребното ѝ дете, четем още в репортажа на АРД.

Бруталното нахлуване против млада жена в Стара Загора породи вълна от митинги в странатаСнимка: Alexandar Detev/DW

Недостатъчна протекция за пострадали жени 

Въпреки че в България има помощ и места, които да подслонят дами като нея, те са прекомерно малко, разяснява немската медия. Според нея в столицата София, където живеят над 1 милион души, съществуват единствено 18 сходни места. Общо в страната те са към 180.

Цитирана е и Десислава Димитрова от феминистка организация, която споделя, че прекомерно доста хора в България просто си затварят очите, когато стане въпрос за насилието против дами. По думите ѝ към момента е " обикновено " в доста фамилии мъжете да бият съпругите си.

" Ние към момента живеем в този традиционен свят в България. Ролята на дамата е просто да бъде майка и стопанка, да си стои у дома, да се грижи за брачна половинка си, да му служи ", споделя Димитрова, която причислява себе си към пострадалите. " Самата аз съм била жертва на принуждение. Имам другари и познати, които са били жертви на принуждение. Затова съм и активистка. " Никой повече не трябва да умира - това е единствената ѝ мотивация сега, показва Димитрова.

Протестите дават резултат

След скандално изявление по тематиката за насилието против дами депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов подаде оставкаСнимка: BGNES

Според АРД митингите в България са оказали въздействие и от ден на ден дами се престрашават да кажат какво им се случва. Законът за отбрана против домашното принуждение е затегнат и към този момент не се отнася единствено за фамилните двойки, продължава медията и се стопира на събитията към оставката на някогашния министър на културата Вежди Рашидов от ГЕРБ.

" От позиция на доста от протестиращите говоренето на политиците по тематиката съставляват освен това от гаф, те са признак на нещо фундаментално неправилно в страната им ", писа през седмицата и " Зюддойче цайтунг ". Депутатът-социалист Иван Иванов назова законовата корекция " опит да се легализират еднополовите връзки ", а лидерката на партията му Корнелия Нинова предизвести, че това ще отвори вратата за признаването на " трети пол ", написа немското издание.  

Анализ на Балканската мрежа за проверяващи репортажи (BIRN) посочва, че макар възходящата информираност в България институционалният отговор на насилието, учредено на пола, в страната остава неефикасен. Друг главен фактор, способствуващ за това, е съпротивата на консервативните партии против утвърждението на Истанбулската спогодба, разяснява уеб сайтът Болкан инсайт, профилиран в тематики и вести от Балканите.

Още по тематиката - в нашето видео:

" Системата не работи ": хиляди се оповестиха срещу насилието

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР