Германските християндемократи понесоха тежки поражения на състоялите се днес гласувания

...
Германските християндемократи понесоха тежки поражения на състоялите се днес гласувания
Коментари Харесай

Регионални избори в Германия: Християндемократите на Меркел губят в две провинции

Германските християндемократи понесоха тежки провали на състоялите се през днешния ден гласувания за парламенти (Ландтаг) в две немски провинции. Шест месеца преди федералните парламентарни избори това е удар за ръководителя на партията Армин Лашет и възможностите му да стане канцлер, оповестиха Ройтерс и Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Според екзитпол изследвания на телевизия Це Де ЕФ в провинция Баден-Вюртемберг „ Зелените “ усилват преимуществото си пред консервативния Християндемократически съюз (ХДС), съществено потърпевш от скандал за доставка на маски.

„ Зелените “ са преди всичко с 31,5 %, а ХДС на второ с 23 на 100, което е спад спрямо 27-те %, които получиха на предходните избори през 2016 година

В Райнланд-Пфалц отпред съгласно екзитпол изследванията Германската социалдемократическата партия (ГСДП) е преди всичко с 33,5 на 100 от гласовете и изпреварва ХДС, която до предишния месец водеше в социологическите изследвания, само че в този момент получава единствено 25,5 на 100.

На фона на опасения от трета коронавирусна вълна репутацията на ХДС пострада през последните две седмици, когато няколко нейни депутати бяха забъркани в кавги с публични поръчки.

Резултатите от изборите в двете провинции отварят опция за съдружни съюзи в тях сред „ Зелените “, ГСДП и Свободната демократическа партия, които към този момент ръководят дружно в Райнланд-Пфалц.

ХДС може да отпадне от ръководството на Баден-Вюртемберг, в случай че министър председателят Винфрид Кречмер от " Зелените " избра да се коалира със социалдемократите и либералите, отбелязва организация Франс прес.

Екзитполовете от днешните избори демонстрират изразителен спад и в известността на дясната партия " Алтернатива за Германия ", макар че и в двете провинции тя събира над 10 на 100 от вота.

„ Алтернатива за Германия “ печели 11,5 на 100 от гласовете на изборите в Баден-Вюртемберг съгласно екзитпол изследвания, а на предходните избори през 2016 година партията е получила 15,1 на 100, съобщи Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР