Германски прокурори нахлуха в министерството на финансите на страната като

...
Германски прокурори нахлуха в министерството на финансите на страната като
Коментари Харесай

Прокурори нахлуха във финансовото министерство на Германия

Германски прокурори нахлуха в министерството на финансите на страната като част от следствие за хипотетично възпрепятстване на правораздаването, предава ``Файненшъл таймс``. Изданието добавя, че този ход може да окаже отрицателно въздействие върху финансовия министър и претендент за поста на канцлера Ангела Меркел Олаф Шолц.

Започналите инспекции както във финансовото, по този начин и в правосъдното министерство са част от следствие, почнало през февруари предходната година против Звеното за финансово разузнаване (ЗФР), което е главната държавна организация за битка с прането на пари. Прокурорите проверяват дали чиновниците на организацията са пропуснали да съобщят за предизвестия от банките за вероятно пране на пари ``в размер на милиони евро`` на правоохранителните органи, сподели представител, представен в немските медии.

Прокурорите претърсиха Звеното за финансово разузнаване през юли 2020 година и осигуриха документи, които демонстрират, че се е състояла ``комуникация`` сред ЗФР и министерствата на финансите и правораздаването. Днешната инспекция е предопределена да разпознава вероятни обвинени. Говорителят сподели, че сегашната цел е да се изследва ``дали и доколко управлението и чиновниците на министерствата, както и висшите органи, са забъркани в решенията на ЗФР``.

Набезите идват в под напрежение за Германия миг - две седмици преди парламентарните избори, които ще слагат края на 16-годишното ръководство на Ангела Меркел като канцлер. 

Прокурорите започнаха актуалното следствие на ЗФР след отчет за подозрителна активност, публикуван от банка през юни 2018 година, отнасящ се до паричен превод в Африка на над 1 млн. евро. Смята се, че парите се употребяват за финансиране на тероризма, както и на трафика на оръжия и опиати. ``ЗФР знае за този отчет, само че не го предава на немските правоохранителни органи``, сподели представителят на прокуратурата. В резултат на това прекъсването на заплащанията се оказва невероятно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР