Германската външна министърка, Аналена Бербок, иска ускоряване на разговорите за

...
Германската външна министърка, Аналена Бербок, иска ускоряване на разговорите за
Коментари Харесай

Германия иска сближаване на Западните Балкани с ЕС

Германската външна министърка, Аналена Бербок, желае ускорение на диалозите за доближаване на страните от Западните Балкани с Европейския съюз, съобщи ДПА.

Не бива да се губи повече време в напъните за интеграция и хармонизация, сподели през днешния ден министърката от партия " Зелените " след диалози със словенската си колежка Таня Файон в Берлин.

" Не бива да се основава ниша на Балканите, в която да могат да се настанят Русия или други играчи ", сподели Бербок. Освен Русия, Китай също се стреми към по-голямо въздействие в Западните Балкани, отбелязва ДПА.

" Западните Балкани географски са в средата на Европейски Съюз. Трябва най-сетне да сложим хората от Западните Балкани също и в центъра на нашата политика ", акцентира Бербок. Европейски Съюз би трябвало да съблюдава обещанието си да стартира договаряния за присъединение, изключително с Република Северна Македония и Албания, съобщи тя и добави: " Това е в наш личен стратегически интерес и е въпрос на доверие ".

Преговори за присъединение към Европейски Съюз към този момент се водят с Черна гора и Сърбия. През март 2020 година Европейският съвет се контракти да стартира договаряния за присъединение с Република Северна Македония и Албания, а Босна и Херцеговина и Косово са евентуални претенденти за участие в блока, напомня ДПА.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР