Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния

...
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния
Коментари Харесай

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА, като се базира на данни, оповестени на уеб страницата на федералната изборна комисия след броене на всички гласове.

ГСДП получава 25,7% от гласовете, което е най-хубавият й резултат от години.

Блокът на Меркел, формиран от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1%, което е най-лошият му резултат.

Зелените са на трето място с 14,8%, като те също записват най-хубавото си показване в историята.

Свободната демократическа партия получава 11,5%, отбелязвайки нарастване на своята поддръжка спрямо предходните избори.

Партията " Алтернатива за Германия " пада до пето място с 10,3%. Партията " Левите " получава 4,9%, отбелязвайки спад в своята поддръжка.

Никога до момента в историята на Федерална република Германия партията, спечелила парламентарни избори, не е имала по-малко от 31%, отбелязва Асошиейтед прес.

На този декор социалдемократът Олаф Шолц съобщи, че гласоподавателите желаят той да е " идващият канцлер " на Германия, съобщи Франс прес.

" Това е огромен триумф и нощта се обрисува дълга, това е несъмнено. Сигурно е и друго нещо: че доста жители избраха ГСДП, тъй като желаят промяна във властта и тъй като желаят идващият канцлер да се споделя Олаф Шолц ", сподели под бурните овации на свои съпартийци претендентът на социалдемократите за идващ началник на федералното държавно управление. Миналата вечер той си сложи за цел новият кабинет да бъде образуван до Коледа.

 Основният му противник - Армин Лашет, повдигнат от християндемократическия блок - обаче сподели, че ще се опита да застане отпред на ръководеща коалиция макар неприятните си изборни резултати, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Ще създадем всичко допустимо да формираме държавно управление под управлението на (Християндемократическия) съюз " (ХДС), съобщи ръководителят на партията, която обичайно се явява на избори с баварския си сътрудник - Християнсоциалния съюз (ХСС). В същото време той акцентира, че християндемократическият блок не може да бъде задоволен от загубата на позиции.

Кандидатът на " Съюз 90/Зелени " за канцлер на Германия Аналена Бербок похвали своята партия, че е постигнала " исторически най-хубав резултат " на федералните избори съгласно планирани данни, съобщи ДПА.

" За първи път ние се включихме в конкуренцията да оформяме тази страна като водеща мощ ", сподели Бербок, имайки поради обстоятелството, че нейната партия за първи път издигна претендент за канцлер.

" Тази страна се нуждае от климатично държавно управление ", съобщи тя, обещавайки, че зелените ще продължат да се борят за това.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР