Пловдив отбеляза най-българския празник с тържествено шествие в центъра, литургия

...
</TD
>Пловдив отбеляза най-българския празник с тържествено шествие в центъра, литургия
Коментари Харесай

Наградиха изявени преподаватели на церемония в Пловдив

Пловдив означи най-българския празник с тържествено шествие в центъра, литургия в храм " Св. св. Кирил и Методий “ и почитане с " Почетна значка на град Пловдив “ на учители и шефове.

Честването на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност в Пловдив стартира в 9.00 часа в Актовата зала на ХГ " Св.св. Кирил и Методий “ с Химна на България и Химна на българската култура " Върви, народе възродени “.

Кметът на Пловдив, ръководителят на Общинския съвет и заместник-кметът по цифровизация, европейски планове и бизнес развиване наградиха изявени шефове, учители и педагогичен експерти от учебни заведения и детски градини, литератора Марин Кадиев, както и млади учители.

" Изказвам надълбоко почитание пред Вашия труд, тъй като знам какъв брой доста старания, гений и ентусиазъм изисква. Да си преподавател е предопределение. Честит празник! “ – с тези думи кметът поздрави наградените учители.

С пламенната си тирада, дългогодишният учител по методика на литературата в ПУ " Паисий Хилендарски “ Марин Кадиев, който бе почетен с Почетна значка на Община Пловдив, развълнува присъстващите.

" В този момент честват хиляди учебни заведения в България и по света, само че тъкмо тук се ражда тази популярна дата и тъкмо тук ще бъде най-големият празник на българската независимост и нематериалност. Половин век тук съм водил студенти, с цел да ги изучавам да преподават. И като влезем в тази зала, слушам гласовете на Тодор Каблешков, на Любен Каравелов, на Иван Вазов, и най-много на Левски. Това пловдивско учебно заведение е дало на България повече, в сравнение с Софийския университет “, уточни Марин Кадиев и препълнената зала избухна в овации.

Той приключи прочувственото си слово със стих от стихотворението на Харалампи Харалампиев " Ръката на учителя “:

" Затуй наместо монумент гранитен,

ти в спомените наши си изгрял.

И всеки помни по един преподавател -

из стръмното ръката му подал. “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР