Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха

...
Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха
Коментари Харесай

Монтана празнува 24 май

Стотици възпитаници, учители, представители на държавната и локалната власт дефилираха на 24 май – Денят на българската култура, просвета и славянската книжовност в Монтана.

Празничното шествие потегли от най-стария храм „ Свети Свети Кирил и Методий “ и приключи на площад Жеравица под звуците на духовия оркестър към национално читалище „ Разум 1883 “.

Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на районното ръководство на образованието Трайка Трайкова се обърнаха с към множеството хора, събрали се на площада занай-обичания български празник.



„ Приемането на християнската религия и славянската книжовност са двата най-важни процеса, които ощеІХ век дефинираха принадлежността на нашата страна към европейската цивилизация, съобщи в словото си кметът Живков. Това не би могло да се случи без великото дело на солунските братя Кирил и Методий итехните възпитаници - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Те са началото на плеяда от книжовници и будители, на които през днешния ден отдаваме своята респект “, сподели още Живков.



По мотив 24 май всяка година община Монтана награждава заслужили учители и дейци на просветата и културата спочетна значка.

Тази година оценката се връчва на шефа на икономическата гимназия Веселка Иванова, на шефа на ХІ детска градина Нели Иванова, на шефа на VІІ приблизително учебно заведение Станка Сретениева, на преподавателя от езиковата гимназия Елка Бабачева и на хореографа Гергана Тонева.

Празникът продължи с церемониален концерт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР