Германската крайнодясна партия Алтернатива за Германия избра днес двама видни

...
Германската крайнодясна партия Алтернатива за Германия избра днес двама видни
Коментари Харесай

Рокада на върха! Крайнодясната Алтернатива за Германия вече е с ново ръководство

Германската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " избра през днешния ден двама видни свои членове, които да я управляват през идващите две години. До избора на ново управление се стигна, откакто през януари един от съпредседателите на партията се отдръпна, заявявайки, че прекомерно се е радикализирала, съобщи Асошиейтед прес. Йорг Мойтен, който е и евродепутат, излезе от управлението, като предизвести, че в случай че следва настоящия си курс, АзГ рискува да изпадне в цялостна изолираност и да стане още по-крайна.

Днес делегатите на конгреса, заседаващ в Риза, гласоподаваха партията да се управлява от другия си съпредседател Тино Крупала, и от шефката на парламентарната ѝ група Алис Вайдел.

Мойтен е третият водач на партията, отдръпнал се от управлението след основаването ѝ през 2013 година Всички, отказали се от управлението ѝ, обясняваха решението си с екстремистките трендове в партията, поради които тя попадна и в полезрението на немското контраразузнаване. Първоначално основана като съпротива против европейската валута, през 2015 година АзГ отиде мощно вдясно, печелейки от антиимигрантските настроения и за пръв път влезе във федералния парламент през 2017 година Напоследък тя намерено се разгласи против съвсем всички противоепидемични ограничавания и западните наказания против Русия, наложени поради войната в Украйна. На националните избори предходната година тя получи малко над 10 на 100 от гласовете.

На конгреса през днешния ден бе гласувано и за смяна на статута на партията, тъй че в бъдеще тя да се управлява единствено от един водач. Предложението бе подкрепено от Бьорн Хьоке, водачът на партията в провинция Тюрингия, един от най-крайнодесните политици в АзГ, изповядващ ревизионистични хрумвания за нацисткото минало на Германия, отбелязва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР