Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) излезе с позиция относно липсата на

...
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) излезе с позиция относно липсата на
Коментари Харесай

COVID-19 и войната в Украйна продължават да пораждат сътресения в икономиката

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) излезе с позиция по отношение на неналичието на фрагменти в България. Камарата е част от интернационалната мрежа на немските външнотърговски камари (AHK). Германските външнотърговски камари са основани в тези страни по света, които са от интерес за немската стопанска система. Една от главните цели на всяка AHK е да съставлява и пази икономическите ползи на своите членове.

За ГБИТК е значимо да поддържа нейните компании членове, които се стремят към подсилване и развиване на българската стопанска система, към задълбочаване на германо-българските стопански връзки и към стимулиране на позитивни процеси на смяна за образуване на стабилно бъдеще, оповестяват от  ГБИТК.

Икономиката и обществото са в развой на промяна, която е невиждана по своя обсег. Технологичното развиване напредва по-бързо от всеки път, работната среда се трансформира и става все по-динамична и все по-дигитална. България има демографски проблем, популацията й е застаряващо и понижава. В резултат на тези процеси съществува дефицит на работна ръка. Освен това условията към професионалните профили стават все по-прецизни и по-детайлни, а просветителната система не може да отговори толкоз бързо на новата реалност. Големите промишлени браншове са повлияни от измененията в региона на околната среда, на енергетиката и на климата. В допълнение към всички тези провокации последствията от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна не престават да пораждат спомагателни разтърсвания в икономическите и обществените процеси.

Българският бизнес всекидневно се среща и се пробва се оправя с тези провокации. За да могат да продължат да развиват сполучливо своята активност, фирмите би трябвало да създават непрекъснато целенасочени ограничения за превъзмогване на зараждащите проблеми.

Германската стопанска система в България се ангажира с развиването на капацитета на работната мощ и затвърждаване имиджа на страната като конкурентоспособно място за правене на бизнес в сходство с насоките, заложени в Стратегията на ГБИТК за интервала 2022-2024 година Тя основава привлекателни рамкови условия в България - от кариерното насочване през образование до интеграцията на експерти и гении. Нашата обща цел е да развиваме България като съвременно и перспективно място за работа, живот и бизнес. За задачата е належащо да повишим привлекателността на дуалното обучение, да допринесем за реформиране на висшето обучение, за модернизиране на трудовото законодателство и за усъвършенстване на административните процеси в България.

От позиция на развиването на българската стопанска система най-неотложните ограничения са свързани на първо място с обезпечаването на квалифицирани експерти за бизнеса, за цифровата промяна и за климатичните промени за адаптиране на просветителния бранш към потребностите на българската стопанска система, както и намаляването на бюрокрацията. В тези области са нужни бързи решения и от страна на страната, и от страна на фирмите, с цел да може България да се нарежда и развива като атрактивно място за правене на бизнес в бъдеще.

Във връзка с неналичието на фрагменти в България Управителният съвет на ГБИТК реши Камарата да приготви и реализира разнообразни начинания през 2023-2024 година, които да са отдадени на фокус тематиката: " Специалисти и гении за богатство и напредък “. За задачата е основан Мастър проект за 2023 година, с който ГБИТК се ангажира да работи поредно и целеустремено по тази значима за България тематика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР