Германия се слави с евтините си храни. Само 12% от

...
Германия се слави с евтините си храни. Само 12% от
Коментари Харесай

Хлябът и храните: защо цените в Германия полудяха?

Германия се слави с евтините си храни. Само 12% от приходите на хората отиват за хранителни артикули и безалкохолни питиета. Тази година обаче има голям скок в цените. Пазарът на хлебни произведения е сладкодумен образец.

С над 15% счита да усили цените на своите хлебни произведения Оливер Клайн. Управителят на огромна верига от пекарни ще подвига цените на два пъти – напролет и през есента. Човек може да го разбере, като огледа сметките му за газ. През декември неговите пещи са изразходвали газ за 16 000 евро, а пред януари - и то при спаднало произвеждане - за 35 000 евро. Клайн, който ръководи към 100 пекарни в Северен Рейн-Вестфалия, не помни през 30-годишната му професионална биография да е имало подобен растеж на режийните.

Освен цените на енергоносителите, в пекарския отрасъл огромни проблеми основава и повишаването на другите първични материали. Енгелберт Шлехтримен, който управлява три пекарни в Кьолн, е заставен да заплаща за маслото и брашното 50% повече, в сравнение с преди година. С други думи, той също би трябвало да подвига цените. Но тук дебне един проблем, който е от дълго време прочут на пекаря.

Хората ще купуват другаде

„ При това състояние клиентите ще трансформират потребителското си държание “, споделя той. Неговото безпокойство е, че някои от тях ще се ориентират към по-евтини хлебни произведения, каквито се оферират в огромните търговски вериги.

„ Ще трябват безпределно доста старания, в случай че желаеме въобще да забележим някакви пари “, споделя той. Според него тази обстановка ще докара до банкрут доста дребни пекарни.

Второто повишение на цените, идно през есента, за което приказва Оливер Клайн, се дължи на решението да бъде вдигната минималната работна заплата. Първата степен на това решение влиза в действие през юли, когато часовата ставка се повишава от 9,82 на 10,45 евро. А от 1 октомври минималното възнаграждение към този момент ще бъде 12 евро на час. Заплащането в пекарните по принцип е ниско, а работата с клиенти изисква много личен състав, тъй че в този отрасъл новото минимално възнаграждение ще има съществени последствия.

Клайн споделя, че продавачките с опит в неговата верига и в този момент взимат повече от 12 евро на час. По-малко в сектора изкарва помощният личен състав, само че освен той ще завоюва от новата почасова отплата. Защото вдигнеш ли заплащането на един 18-годишен новак служащ, който може би още живее при родителите си, по-опитните служителки и чиновници също ще изискат покачване. „ Мисля, че ще възникне избран напън за повдигане на заплащането по цялата верига – от горе до долу “, споделя Клайн.

Хлебните произведения в неговите пекарни ще нарастнат с 15% тази година, като Клайн счита, че това повишаване се дължи поравно на поскъпналите първични материали и на новата минимална работна заплата. Но не са единствено хлебните произведения и печивата. Според едно допитване на Института ifo две трети от производителите на хранителни артикули чакат растеж на цените през идните месеци. Храните в Германия може да нарастнат с цели 7 на 100, считат икономистите.

Храните в Германия са релативно евтини, само че не за всекиго

Всъщност, храните в Германия са релативно евтини. Както написа изданието „ Митерцайтунг “, в други страни като Австрия, Франция, Дания, Норвегия, Ирландия или Гърция питателните артикули и безалкохолните питиета са по-скъпи, в сравнение с в Германия. Най-скъпо е в Швейцария, където цените са с 60% над немските.

Разбира се, цените на храната постоянно би трябвало да се съпоставят с приходите в съответната страна. Но и при тази сметка храната в Германия отново наподобява евтина: тук единствено 12% от приходите на хората отиват за хранителни артикули и безалкохолни питиета.

Статистически видяно, по-евтино излиза на потребителите само в Австрия, Ирландия и Люксембург. Независимо от това обаче близо два милиона германци ден след ден взимат храна от публичните кухни за небогати. Чуват се даже и оферти помощите за безработни да бъдат увеличени със 100 евро месечно поради повишаването на храната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР