Германия може да напусне Европейския съюз, ако партията Алтернатива за

...
Германия може да напусне Европейския съюз, ако партията Алтернатива за
Коментари Харесай

Лидерка на Алтернатива за Германия заяви, че страната може да излезе от ЕС, ако партията дойде на власт

Германия може да напусне Европейския съюз, в случай че партията " Алтернатива за Германия " (AdG) пристигна на власт в страната. Това съобщи съпредседателката на партията Алис Вайдел пред Financial Times (FT).

" Това е образец за Германия, че може да се вземе такова суверенно решение (каквото взе Обединеното кралство) ", сподели тя. Вайдел съобщи, че ще упорства за промени в Европейски Съюз, които да се оправят с " демократичния недостиг " и да лимитират пълномощията на Европейската комисия. " Но в случай че промените са невъзможни, в случай че не успеем да възстановим суверенитета на страните - членки на Европейски Съюз, би трябвало да оставим жителите да вземат решение, както направи Обединеното кралство ", добави ръководителят на " Aлтернатива за Германия ". Според нея партията " би могла да организира референдум " за излизане на Германия от Европейски Съюз, или Dexit (от немското име на страната Deutschland), сходно на Brexit.

Както отбелязва изданието, сходни възгледи са в несъгласие с проевропейските възгледи на главните немски политически сили, в това число ръководещата Социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия и Зелената партия. Освен това, написа " Файненшъл таймс ", съгласно социологическите изследвания болшинството от германците биха дали своят вот за оставането на Федерална Република Германия в Европейски Съюз.

Неотдавна няколко немски политици, в това число тези от ръководещата в Германия Социалдемократическа партия, се изрекоха в поддръжка на нуждата от възбрана на " Алтернатива за Германия ". В същото време измежду тях няма еднопосочно мнение по този въпрос. По-специално министърът на правораздаването Марко Бушман е песимистичен. Според изследване на публичното мнение, извършено от службата Ipsos за вестник Die Welt, не по-малко от 42% от германците биха подкрепили хипотетичното започване на процедура за възбрана на " Алтернатива за Германия ", само че същият брой са и срещу. След публикуването на портала Correctiv апелите за възбрана на партията зазвучаха с нова мощ.

В Германия " Алтернатива за Германия " се назовава дясна популистка партия. Други политически сили считат, че е невероятно да си сътрудничат с нея в каквато и да е коалиция, както на федерално, по този начин и на районно равнище. В същото време съгласно последните социологически изследвания рейтингът на АдГ е на равнище 22-23% и в случай че в близко бъдеще в Германия се проведат парламентарни избори, партията би заела второто място след консервативния блок ХДС/ХСС. В три федерални провинции активността на AdG е приета за дясноекстремистка.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР