В съвместното становище на четири дирекции на Държавния депатртамент –

...
В съвместното становище на четири дирекции на Държавния депатртамент –
Коментари Харесай

Документ на Държавния департамент: Израел може би нарушава международните закони в Газа

В взаимното мнение на четири дирекции на Държавния депатртамент – " Демокрация, човешки права и труд ", " Население, бежанци и миграция ", " Световно наказателно правораздаване " и " Международни организации " - се показват " съществени опасения по отношение на неспазването " на интернационалното филантропично право от страна на Израел по време на войната в Газа.

Според вътрешноведомствен документ на Държавния департамент на Съединени американски щати, забелязан от Ройтерс, някои високопоставени чиновници са уведомили държавния секретар Антъни Блинкън, че не намират за " достоверни или надеждни " уверенията на Израел, че употребява предоставените от Съединени американски щати оръжия в сходство с интернационалното филантропично право. Други длъжностни лица са подкрепили позицията на израелското посланичество, показва обаче организацията.

Съгласно Меморандума за национална сигурност, публикуван от президента Джо Байдън през февруари, Блинкън би трябвало да рапортува на Конгреса до 8 май дали намира за достоверни уверенията на Израел, че потреблението на американски оръжия не нарушава американското или интернационалното право.

Към 24 март най-малко седем дирекции на Държавния департамент са изпратили своите материали за първичен вид на вътрешноведомствен документ, който да бъде показан пред Блинкън. Представените материали дават визия за различията в Държавния департамент по отношение на това дали Израел нарушава интернационалните филантропични закони в Газа, разяснява Ройтерс.

" Някои подразделения в департамента избират да одобряват уверенията на Израел, други ги отхвърлят, а трети не заемат никаква позиция ", съобщи американски чиновник.

В взаимното мнение на четири дирекции – " Демокрация, човешки права и труд ", " Население, бежанци и миграция ", " Световно наказателно правораздаване " и " Международни организации " - се показват " съществени опасения по отношение на неспазването " на интернационалното филантропично право от страна на Израел по време на войната в Газа.

В оценката на четирите дирекции се споделя, че уверенията на Израел не са " нито достоверни, нито надеждни ". В нея се показват осем образеца за израелски военни дейности, които съгласно чиновниците повдигат " съществени въпроси " по отношение на евентуални нарушавания на интернационалното филантропично право.

Сред образците са многократни удари по предпазени обекти и гражданска инфраструктура, " неоснователно високи равнища на причиняване на вреди на цивилни за реализиране на военно преимущество ", незадоволително предприемане на дейности за следствие на нарушаванията или за привличане под отговорност на виновните за нанасяне на обилни вреди на цивилното население, както и " убийства на филантропични служащи и публицисти с невиждани темпове ".

В оценката на четирите бюра се показват и 11 случая на израелски дейности, които съгласно чиновниците " неоснователно лимитират филантропичната помощ ", както и случаи на налагане на " изкуствени ограничавания " на инспекции и многократни набези против филантропични обекти, които не би трябвало да бъдат поразявани.

Във включена в документа информация от Службата на специфичния делегат за наблюдаване и битка с антисемитизма и дипломат на Съединени американски щати в Израел Джак Лю обаче се споделя, че службата прави оценка уверенията на Израел като надеждни и достоверни, съобщи пред Ройтерс различен американски чиновник. Правната дирекция на Държавния департамент " не е заела позиция всъщност " по отношение на достоверността на израелските уверения, сподели осведомен с въпроса източник.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър съобщи, че ведомството не разяснява изтекли документи. " По комплицирани въпроси държавният секретар постоянно чува разнородни отзиви в границите на департамента и взема под внимание всички тези отзиви ", сподели Милър.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР