Германия изпитва остър недостиг на учители. Но как се става

...
Германия изпитва остър недостиг на учители. Но как се става
Коментари Харесай

Как се става учител в Германия и каква е заплатата?

Германия изпитва изострен дефицит на учители. Но по какъв начин се става преподавател? Може ли и чужденец да преподава в Германия? Каква е заплатата? И могат ли учителите да одобряват дарове? обобщава най-важното.

В началото и в края на образователната година доста възпитаници в България подаряват цветя на своите учители. Особено доста букети в първия образователен ден получават класните ръководители на първокласниците. В Германия е по-различно: кардинално не е признато да се вършат дарове на учителите, само че въпреки всичко в случай че някой държи да подари цветя или бонбони на преподавателя, би трябвало да го направи в края, а не при започване на образователната година.

Трябва да се знае, че учителите в Германия нямат право да получават скъпи дарове. Отделните федерални провинции сами вземат решение каква може да е оптималната стойност на подаръка. В Берлин да вземем за пример може да се получават и дарове на стойност над 30 евро, само че единствено в случай че учениците са ги купили взаимно. А по-скъпите дарове би трябвало наложително да се рапортуват на управлението на учебното заведение.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Златка Бенш е от Пловдив. Заминава за Германия преди повече...

Учителите безусловно би трябвало да откажат всичко, което надвишава 50 евро – за този тип дарове има потребност от позволение на градския отдел по обучение. Има и лист на неразрешените дарове: самолетни билети, ваучери, понижения за пътешестване.
Как се става преподавател

В Германия искащите да станат начални учители и тези, които желаят да преподават в приблизително учебно заведение или в гимназия, следват в разнообразни ВУЗ-ове. Началните учители и преподавателите в нормално приблизително учебно заведение учат в профилирани висши образователни заведения – така наречен Fachhochschule. А тези, които желаят да работят в гимназия, следват в университет.

В Германия всеки преподавател преподава не по един, а по два предмета. Комбинациите могат да бъдат разнообразни: география и изкуство, математика и литература, физическо и биология. Бъдещите учители би трябвало да положат два държавни изпита. Преди втория те би трябвало да изкарат преподавателска процедура от 1,5 години. Хората с педагогическо обучение, които са приключили в чужбина, само че желаят да преподават в Германия, би трябвало да заверят дипломата си и вероятно да изкарат спомагателна подготовка, с цел да могат да преподават и по втори предмет.

Поради огромния дефицит на преподаватели през последните години, и висшисти от други сфери могат да станат учители в Германия – назовават ги Quereinsteiger. За тази цел се кандидатства по специфичен път и се минава през няколко курса за извличане на подготовка.
Между 2900 и 5700 евро на месец

Размерът на заплатата зависи от съответната федерална провинция, от статута на преподавателя и от учебното заведение, в което работи. Така да вземем за пример гимназиалните преподаватели получават повече от началните учители. Като цяло учителите получават по-високи заплати от междинните за страната. По данни на портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица учителите получават сред 2900 и 5700 евро бруто месечно.

В Германия учителите могат да станат и държавни учители. Но местата за този тип предопределение са лимитирани. Освен това има наложена и възрастова граница. В провинция Северен Рейн-Вестфалия да вземем за пример тя е 42 години. Над тази възраст учителите към този момент нямат късмет да получат чиновнически контракт. А както е известно, чиновническият статут обезпечава доста привилегии и по-висока пенсия. Учителите, които нямат немско поданство обаче, не могат да получат статут на държавни служители.
Голям дефицит на учители

Учителската специалност в Германия несъмнено е перспективна. Изчислено е, че в околните години ще би трябвало да се открият няколкостотин нови начални учебни заведения. Но – както сочат данните на Германския училищен съюз – на страната и в този момент не ѝ доближават десетки хиляди експерти. За момента се търси решение на казуса на районно равнище - да вземем за пример посредством събиране на класовете.

В немските учебни заведения преподавателките са доста повече от преподавателите. По последни статистически данни, делът на дамите измежду учителите в началните учебни заведения е 89,39%, в гимназиите – 60,46 на 100.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР