Германия изключва щепсела на последните си три атомни електроцентрали, слагайки

...
Германия изключва щепсела на последните си три атомни електроцентрали, слагайки
Коментари Харесай

Германия затваря последните си ядрени централи

Германия изключва щепсела на последните си три атомни електроцентрали, поставяйки завършек на стратегия от шест десетилетия, която породи едно от най-силните протестни придвижвания в Европа, само че бе малко отсрочена заради войната в Украйна, предава Reuters.

Димящите кули на реакторите Isar II, Emsland и Neckarwestheim II би трябвало да бъдат затворени вечно в събота среднощ, защото Берлин одобри проекта си за изцяло възобновимо произвеждане на електрическа енергия до 2035 година След години на преиначаване, Германия даде обещание дефинитивно да се откаже от нуклеарната сила, откакто злополуката във Фукушима в Япония през 2011 година изпрати радиация във въздуха и ужаси света.

Но окончателното прекъсване бе отсрочено предишното лято за тази година, откакто нахлуването на Москва в Украйна накара Германия да спре вноса на съветски изкопаеми горива. Цените скочиха и имаше страхове от енергиен дефицит по света, само че в този момент Германия още веднъж е уверена в доставките на газ и разширението на възобновимите източници.

Търговският нуклеарен бранш на Германия стартира с стартирането в употреба на реактора Kahl през 1961 година, нетърпеливо рекламиран от политиците, само че посрещнат със песимизъм от фирмите. Седем търговски завода се причислиха към мрежата в първите години, като петролната рецесия от 1970 година оказа помощ за публичното приемане.

Разширяването обаче бе лимитирано, с цел да се избегне увреждане на въгледобивния бранш, сподели Николас Вендлер, представител на немската група за нуклеарни технологии KernD. Но до 90-те години повече от една трета от електрическата енергия в новообединена Германия идва от 17 реактора.

През идващото десетилетие съдружно държавно управление, включващо Зелените - които израснаха от антиядреното придвижване през 70-те години на предишния век - вкара закон, който щеше да докара до последователно прекъсване на всички реактори до към 2021 година Водените от консерваторите държавни управления на някогашния канцлер Ангела Меркел вървяха напред-назад по този въпрос - до събитието във Фукушима.
„ Икономическа нелепост “
Арнолд Ваатц, някогашен народен представител от Християндемократите (SPD) на Меркел, сподели, че решението има за цел също по този начин да повлияе на изборите в Баден Вюртемберг, където въпросът е в ръцете на Зелените.

Нарекох това най-голямата икономическа нелепост на партията от 1949 година и се придържам към това “, сподели Ваац, един от петимата консервативни депутати, които се опълчиха на законопроекта.

Последните три централи са съдействали единствено с към 5% от производството на електрическа енергия в Германия през първите три месеца на годината, съгласно министерството на стопанската система. А нуклеарната сила съставлява единствено 6% от производството на сила в Германия предходната година, спрямо 44% от възобновими източници, демонстрират данни на федералната статистическа работа.

Все отново две трети от германците поддържат удължаването на живота на реакторите или свързването на остарели централи назад към мрежата, като единствено 28% поддържат последователното прекъсване, сподели изследване на института Forsa по-рано тази седмица.

„ Мисля, че това сигурно се подхранва значително от страха, че обстановката с доставките просто не е сигурна “, сподели анализаторът на Forsa Питър Матушек пред Reuters.

Правителството споделя, че доставките са обезпечени след прекъсването на нуклеарната сила и че Германия към момента ще изнася електрическа енергия, като се базира на високи равнища на предпазване на газ, нови терминали за втечнено синьо гориво на северния бряг и разширение на възобновимите енергийни източници.

Въпреки това, последователите на нуклеарната сила споделят, че Германия ще би трябвало да се върне към нуклеарната сила в последна сметка, в случай че желае последователно да се откаже от изкопаемите горива и да реализира задачата си да стане неутрална във връзка с парникови газове във всички браншове до 2045 година, защото вятърната и слънчевата сила няма да покрият изцяло търсенето.

Чрез поетапното унищожаване на нуклеарната сила Германия се ангажира с въглища и газ, тъй като не постоянно духа задоволително вятър или грее слънце “, сподели Райнер Клуте, началник на про-ядрената асоциация с нестопанска цел Nuklearia.

С края на ерата на атомната сила Германия би трябвало да откри непрекъснато вместилище за към 1900 мощно радиоактивни бурета с нуклеарни боклуци до 2031 година

Има още най-малко 60 години пред нас, които ще ни трябват за демонтирането и дълготрайното безвредно предпазване на останките “, сподели Волфрам Кьониг, началник на Федералната работа за сигурност на ръководството на нуклеарните боклуци.

Правителството също по този начин признава, че проблемите с сигурността остават, като се има поради, че съседите Франция и Швейцария към момента зависят мощно от нуклеарната сила.

Радиоактивността не стопира на границите “, сподели Инге Паулини, началник на Германската работа за радиационна отбрана, отбелязвайки, че седем централи в прилежащи страни са на по-малко от 100 км от Германия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР