Германия, Франция и Великобритания са готови да защитят европейските интереси

...
Германия, Франция и Великобритания са готови да защитят европейските интереси
Коментари Харесай

Германия, Франция и Великобритания готови да защитят европейските търговски интереси срещу САЩ

Германия, Франция и Англия са подготвени да защитят европейските ползи против желанието на Съединени американски щати да вкарат наказателни мита върху мноса на стомана и алуминий.

Канцлерът Ангела Меркел, президентът Еманюел Макрон и министър председателят Тереза Мей са единомислещи, че Съединените щати не трябва да подхващат ограничения, които да лимитират търговията и икономическото съдействие със страните от Европейски Съюз, съобщи представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт. В противоположен случай Европейски Съюз би трябвало да бъде подготвен уверено да пази ползите си съгласно интернационалния търговски ред, добави той.

Германия се стреми към олекотен вид на Трансатлантическото партньорство за търговия и вложения сред Съединените щати и Европа. Отстъпки в договарянията от страна на Брюксел биха били от изгода за американската промишленост, защото на процедура това ще значи понижаване на митата за американския импорт. Редица страни в Европейски Съюз обаче не са съгласни.

Преговорите сред Съединени американски щати и Европейски Съюз към този момент повече от една година са замразени. Към това се прибавя и опасността на американския президент Доналд Тръмп, от 1 май да вкара наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Разговорите на френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел тази седмица във Вашингтон не доведоха до безапелационен отвод от митата.

Междувременно стана ясно, че Европейски Съюз приготвя ответни ограничения. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом съобщи в изявление за немския всекидневник „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “, че към момента се надява на пробив в договарянията с Вашингтон. „ Ако Съединени американски щати въпреки всичко вкарат наказателни мита, ще се противопоставим с нужните средства “, съобщи Малмстрьом. Комисарят загатва, че става дума за включване на Световната комерсиална организация в разногласието.

Европейски Съюз към този момент е изготвил лист с американски артикули, чийто годишен импорт е за общо 2,8 милиарда евро, които би обложил с вносни мита като ответна мярка. Сред тях са както стомана, по този начин и уиски, дънки и моторите „ Харли Дейвидсън “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР