Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бариш и Кип Торн,

...
Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бариш и Кип Торн,
Коментари Харесай

Нобеловата награда по физика бе присъдена за отриването на гравитационните вълни

Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бариш и Кип Торн, които станаха известни и с работата си по кино лентата “Интерстелар”, получиха Нобеловата премия по физика за откриването на гравитационните талази.
Експерименталното удостоверение на теорията на Алберт Айнщайн за гравитационните талази бе оповестено през месец февруари 2016 година от учените на лабораторията LIGO. Самото изобретение бе направено през месец септември 2015 година, само че трябваше да бъдат направени доста инспекции, елиминиращи опцията за неточност. Учените от LIGO благодарение на лазер измерваха дължината на 4 километрови тунели, които се увеличаваха и намаляваха под въздействието на гравитационните талази.



Гравитационните талази станаха една от най-горещо обсъжданите тематики на предходната година, когато физиците на LIGO оповестиха, че в двете великански обсерватории, ситуирани в Луизиана и Калифорния, са регистрирани гравитационни талази, които са директни доказателства за съществуването на изкривявания в пространствено-временния континуум, предсказани от Айнщайн преди 100 години, и които съгласно неговата обща доктрина на относителността се движат със скоростта на светлината.

В средата на 1970-те години Вайс проучва всички вероятни източници на фонов звук и проектира гравитационен детектор, лазерният интерферометър на който отстранява тези шумове. Гравитационните талази могат да трансформират нашите показа за Вселената и да сложат началото на нова ера на гравитационно-вълновата астрономия.



Вайс получава награда от $1,1 милиона (9 милиона шведски крони), а Торн и Бариш ще си разделят втората половина на Нобеловата премия .
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР