Германец остана силно изненадан след като откри дебела пачка банкноти,

...
Германец остана силно изненадан след като откри дебела пачка банкноти,
Коментари Харесай

Мъж откри 25 000 евро в часовник, купен от битака

Германец остана мощно сюрпризиран откакто откри дебела пачка банкноти, скрити в остарял часовник, който купил за подарък от градски битпазар. Банкнотите се оказали 50 000 немски марки, остарялата валута във Федерална Република Германия, която беше сменена от еврото през 2001 година

Банкнотите били скрити в дървения панел на часовника. Късметлията - гражданин на гр. Аурих в Южна Саксония отнесъл парите в локалното бюро за " Изгубени движимости " и ги предал на управляващите.

След законово изискания интервал от шест месеца, през който никой не потърсил сумата, мъжът получил позволение да си ги вземе назад.Все още е допустимо да се обменят старите немски марки (често известни на британски като Deutschmarks и на немски като D-Marks или Marks) за евра в Централната банка на Германия, макар че валутата не се употребява от 18 години.

Точно това направил жителят на Аурих, въпреки че за услугата трябвало да заплати административна такса от 576 евро.

Официалният валутен курс сред евро и марки остава неизменен от 2001 година насам: Еврото е на стойност 1, 95583 марки. Така находката на късметлията се оказала на стойност 25 500 евро.

Германия към момента е насочена към кешова просвета на икономисване и не е необичайно, че има много истории като тази. Хората нерядко откриват скрити пари в остарели къщи, които от време на време са били съхранявани в продължение на много години. Централната банка пресметна през 2018 година, че към момента има над 12,6 милиарда немски марки (около 6,3 милиарда евро) в брой, които не са обменени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР