ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 21 %, но търпи

...
ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 21 %, но търпи
Коментари Харесай

Спектър: Служебното правителство удря по рейтинга на ГЕРБ

ГЕРБ резервира лидерската си позиция с 21 %, само че търпи съществени имиджови вреди вследствие на данните, изнасяни съвсем всекидневно от служебното държавно управление. ГЕРБ избра защитна тактика, която от една страна сплотява твърдия електорат на партията, само че въпреки това кара част от нейните последователи да се разколебават и да се насочват към други политически планове.

Това демонстрират резултатите от социологическото изследване на организация " Спектър ".

В интервала 5-10 юни 2021 година беше извършено експресно социологическо изследване за вписване на настройките при започване на първата седмица на формалната предизборна акция за идния български парламент.

На основата на получените данни, могат да се откроят следните съществени трендове и характерности на старта на акцията.

Медийните изяви на Бойко Борисов се лимитират само до срещите с младежките структури на партията, а неговите заместници не съумяват да доближат с посланията си до хората. В последния месец изключително дейните мероприятия на служебния кабинет по репутацията на някогашния министър председател носят своите негативи. Ако тази наклонност продължи, има възможност ГЕРБ да изгубят символичната борба за първото място.

От друга страна Има Такъв Народ към този момент се употребява с доверието на 19,40% от българските гласоподаватели. Разликата с главния им съперник ГЕРБ може да бъде стопена единствено при продължаваща рецесия при Борисов. Интересно е да бъде маркирано, че не се следи отлив на гласове от Има Такъв Народ в резултат на заявения отвод от страна на Слави Трифонов да бъде народен представител. Това се дължи на обстоятелството, че неговите симпатизанти не считат специалността народен представител за изключително влиятелна. Дори със своя отвод от депутатското място, шоуменът увеличи позитивното отношение към себе си. Има сериозна опция партията да сплоти главните претенции на митингите, което да докара до опция нерешилите за кого да гласоподават да гласоподават за Има Такъв Народ в последния миг. При такава догадка Има Такъв Народ ще изпревари ГЕРБ.

Българска социалистическа партия все още се употребява с доверието на 14,10% от респондентите. Партията на Нинова, изпитва съществени усложнения да нападна върха. На първо място това се дължи на свадите, свързани с номинацията на депутатските листи. На второ място е сериозната конкуренция в лицето на Жан Виденов, който доста бързо се настани в крайното ляво на политическия терен. Тези гласове досега отиваха при Българска социалистическа партия. Има възможност за отлив на симпатизанти към столетницата. Дали Нинова ще успее да набере скорост до края на акцията е една от огромните въпросителни.

Демократична България диша във врата на Българска социалистическа партия. Със своите 11,50% групировката, водена от Христо Иванов, има съществени шансове да измести столетницата от третото място. Сериозното наличие в политическия живот носи стабилен триумф на дясното придвижване. Ключов за растежа им се обрисува въпроса дали Демократична България може да направи мощен резултат с изключение на в столицата, в някои от другите огромни градове.

Движение за права и свободи със своите 10,30% се обрисува, като четвърта или пета политическа мощ на тези избори. Партията е в добра кондиция. Допълнителен тласък за нейните последователи е улеснената опция за гласоподаване в чужбина. След визитата на Карадайъ при Ердоган се обрисува и мощен резултат в Турция и измежду българските турци, работещи в Европа.

Освен Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Има Такъв Народ, Демократична България и Движение за права и свободи, които безспорно ще имат свое посланичество в новия български парламент, своите шансове имат и Българските патриоти (ВМРО, Воля, НФСБ) и “Изправи се. Мутри вън”. И двете обединения влизат в акцията с доверие от 4,80%. От една страна партията на Мая Манолова има съществена заслуга за поддържането на анти-ГЕРБ изразителност в общественото пространство. От друга страна решението на Каракачанов, Симеонов и Марешки да не вземат участие в депутатските листи носи своите дивиденти. Загатването пред обществото, че няма да се коалират с ГЕРБ след изборите, също носи позитиви за тях.

Под чертата при започване на акцията са Възраждане с 2,80%, и партията на Жан Виденов с 1,5%.

Интересни са публичните настроения, свързани със наложителното гласоподаване с машина на 11 юли в секциите над 300 гласоподаватели. Данните демонстрират, че всеки трети не утвърждава машинното гласоподаване. Одобрение към този метод на гласоподаване споделят 27,40%. Много е висок броят на деклариралите, че не могат да преценяват – 41,10%.

На този стадий колебаещите се да гласоподават са по малко от изборите на 4-ти април. Само 9,20% споделят, че не са решили за кого ще гласоподават. Хората, които изрично няма да гласоподават са 36,70%. Към сегашния миг 49,20% са твърдо решени да отидат до изборните урни. Съвсем действително може да се повтори изборната интензивност от предходните избори, макар опасенията, че сезона на отпуските ще повлияе отрицателното на българския гласоподавател. На тези избори жителите са по-категорични в своите желания.

Основна причина, която стимулира респондентите да вземат такова решение е избистрянето на политическите послания на партиите на митинга, както и на главните систематичните партии. Залогът е доста огромен за всички политически играчи. За това е значима ролята на посланията, които ще показват политиците на гласоподавателите: градивни хрумвания и решения или ще се насочат към повече кавги и негативизъм, в сравнение с върху съдържателни диспути и действителни послания към гласоподавателите, разясняват от " Спектър ".

_______

Информация по член 205 от Изборния кодекс:

Проучването е осъществено от Изследователски център „ Спектър “ с началник Петко Петков, лекар по социология, в границите на независима изследователска стратегия, финансирана със лични средства.

Паспорт на изследването:

Извадка: Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 731 лица от цялата страна.

Метод на събиране на информацията: CATI, Максимално позволен размер на стохастичната неточност при 50% дялове и 95% гаранционна възможност – 3,10%.

Период на изследването: 5-10 юни 2021 година

Дата на първа обява: 11 юни 2021 година - фейсбук страница на ИЦ „ Спектър “

Изследователски център „ Спектър “ носи отговорност за данните и техния разбор във типа, в който са оповестени от нас обществено, само че не и за превратни, манипулативни или изборни тълкования от други лица и организации.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР