ГЕРБ води на БСП, 4 сигурни партии в парламента. Това

...
ГЕРБ води на БСП, 4 сигурни партии в парламента. Това
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ води, 4 сигурни партии в парламента

ГЕРБ води на Българска социалистическа партия, 4 сигурни партии в Народното събрание. Това демонстрира ново социологическо изследване, извършено от организация „ Мадиана ” на Кольо Колев. То е осъществено в интервала 22-26 февруари 2021 г.  посредством директно стандартизирано изявление на с 943 индивида (18+ години) и е представително за пълнолетното население на страната. Направено е със лично финансиране на организацията.

 https://i.pik.bg/s/news/o/1004/d0c3e8d31d4720975f5d04411594b10a.jpeg

ГЕРБ усилва дистанцията с главния си политически конкурент и води с 3.3 % пред Българска социалистическа партия. Засега единствено четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната преграда за влизане в Народното събрание – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и Движение за права и свободи. Още четири обединения се намират покрай бариерата и имат действителни шансове да влязат в идващото Народно заседание – Демократична България; „ Изправи се! Мутри вън! “; Вътрешна македонска революционна организация и обединението НФСБ/Воля. Така че, идващият Парламент може да бъде както четирипартиен, по този начин и формиран от осем партии. Това значително ще зависи от изборната интензивност, изясняват социолозите от „ Медиана ”.

Засега заявената подготвеност за присъединяване в изборите наподобява извънредно висока – 61 % декларират, че твърдо ще гласоподават, а 22 % се двоумят. Това, обаче, са настройки без да се регистрира въздействието и развиването на корона-кризата. Каква част от тези гласоподаватели ще се явят действително пред урните е невероятно да се предскаже, уточняма екипът на Кольо Колев. Същевременно голяма част (приблизително 513 хиляди!) от същите тези „ твърди гласоподаватели “ декларират, че към момента не са създали дефинитивно своя избор. Люшването на тези гласоподаватели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи очакванията на останалите.

 https://i.pik.bg/s/news/o/1004/e6dd9640b2f13da016155abf97b4b11c.jpeg

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите настройки на гласоподавателите. Ако на изборите гласоподаваха младежите до 35 година то безапелационен победител би бил Слави Трифонов. При междинната възраст (36-55 г.) ГЕРБ изрично доминира; При възрастните над 55 година Българска социалистическа партия бие ГЕРБ в съответствие 2:1. Остава открит въпросът кои гласоподаватели ще се явят пред урните. Тук въздействие ще има и развиването на корона-кризата.

1. Обем на изследваните лица: 943 индивида 18 + година

2. Метод: Пряко стандартизирано изявление

3. Извадка: Двустепенна гнездова извадка

4. Представителност: Представително за страната

5. Период на осъществяване: Проведено на терен – 22-26 февруари 2021 г. 

Изпълнител: Агенция “МЕДИАНА ”

Изследването е извършено в интервала 22-26 февруари 2021 година  с 943 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР