ГЕРБ внесе в парламента законопроект, който предвижда връщане на хартиените

...
ГЕРБ внесе в парламента законопроект, който предвижда връщане на хартиените
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинния вот


ГЕРБ внесе в Народното събрание законопроект, който планува връщане на хартиените бюлетини като опция на машинното гласоподаване. Партията изиска също Народното събрание да прегледа план на Българска социалистическа партия от април, който съдържа същото предложение.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова сподели, че задачата на партията е на идващите избори, които съгласно нея ще са предварителни, да се гласоподава и с хартиени бюлетини, и с машини.

Проектът за промени в Изборния кодекс на ГЕРБ планува гласоподавателите да могат да избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина или с машина. Законопроектът планува също отчитането на резултатите от машинното гласоподаване да става след сверяване на хартиените разписки и протокола от машините, а в случай че има противоречие за действителни да се одобряват разписките.

Изцяло машинното гласоподаване във всички секции с над 300 гласоподаватели беше Това стана след парламентарните избори, на които до тогава управлявалата партия ГЕРБ загуби болшинството си, а тогавашните ѝ съдружни сътрудници “Обединени патриоти ” не влязоха в Народното събрание. Въвеждането на машинното гласоподаване беше препоръчано от “Има подобен народ ” и беше подкрепено от Българска социалистическа партия, “Демократична България ” и “Изправи се! Мутри, вън! “ .

Българите гласоподаваха по тези правила два пъти до момента – на парламентарните избори през юли и на парламентарните и президентските избори през ноември предходната година.

През последните месеци обаче се появиха апели за връщане на хартиените бюлетини като опция на машинното гласоподаване.

През април трима депутати от Българска социалистическа партия с такова предложение. В сряда Десислава Атанасова сподели, че ГЕРБ желаят планът на Българска социалистическа партия да бъде прегледан.

“Предложили сме в програмата за тази седмица на Народното събрание да бъде прегледан законопроект на Българска социалистическа партия, който някак необичайно към този момент два месеца престоява в чекмеджето на ръководителя на правната комисия от “Продължаваме смяната ”, сподели Атанасова.

В началото на юни предприемчив комитет показа подписка в поддръжка на връщането на хартиените бюлетини. Сред участниците са издателят на „ Труд “ Петьо Блъсков , издателят на ПИК Недялко Недялков , някогашният водещ и евродепутат Николай Бареков , професорката по политическа логика на психиката Антоанета Христова , ММА-боецът Станислав Недков-Стъки . Част от тях обществено са изразявали поддръжка за досегашните ръководещи от ГЕРБ.

По същото време уеб сайтът „ За истината “ заяви, че ГЕРБ събира подписи в поддръжка на връщането на хартиените бюлетини. Тогава от ГЕРБ отхвърлиха.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР