ГЕРБ ще внесе в сряда вот на недоверие срещу правителството

...
ГЕРБ ще внесе в сряда вот на недоверие срещу правителството
Коментари Харесай

Това е мъка за всички. ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството


ГЕРБ ще внесе в сряда избор на съмнение против държавното управление на Кирил Петков. Поводът е неуспех в областта на обществените финанси и икономическата политика, оповестиха от някогашната управялваща партия във вторник вечерта.

Това става на фона на напъните на обединението на "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия и "Демократична България " да събере поддръжка от най-малко 12 депутати в Народното събрание след отдръпването на "Има подобен народ " от ръководството.

Преди ден спортният министър в оставка Радостин Василев и петима депутати от партията на Слави Трифонов обявиха, че се отдръпват от нея, тъй като решенията на водача ѝ са в полза на "мафията ".

Ако ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и останалите депутати от Има Такъв Народ поддържат избор на съмнение против кабинета обаче, те ще съберат болшинство. Това би означавало рухване на държавното управление и възможни предварителни избори.

"Говорим за коалиция, в която връзките очевидно се контролират със закани, изнудване, напън, а поддръжката, доколкото разбрахме, се обезпечава посредством пазарлъци. Най-важният мотив - на тази тъга би трябвало да се постави край. Това е тъга за всички - за сътрудници, депутати, в обезверените си опити да измислят мотив за какво това държавно управление би трябвало да съществува ", съобщи депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев във вторник.

По думите му "безспорно предварителни избори не са най-хубавото решение, само че ние се докарахме до обстановка, в която всички решения са неприятни ". Дончев добави, че въпреки всичко "предсрочните избори са по-малко неприятното решение ".

Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов пък сподели, че макроикономическата рамка е счупена. Той разкритикува нарастването на недостига и обществения дълг.

"Инфлацията към този момент изяде 15 милиарда лева от спестяванията на българите. За 2020 линията на беднотия беше 451 лв., в края на 2021 – 504 лв., а в този момент тя към този момент гони 550 лв. ", добави някогашната обществена министърка Деница Сачева.

Правителството на Кирил Петков е на власт от предишния декември. След отдръпването на "Има подобен народ " министър председателят организира съдружен съвет и разгласи, че с сътрудниците си ще поддържат кабинет на малцинството. За да може да оцелее той обаче, се нуждае от поддръжката на депутати от опозицията в идния избор на съмнение.

До гласуването може да се стигне в случай че най-малко 48 народни представители поддържат предлагането на ГЕРБ, в чиято парламентарна група има 59 души. По устав дебатът по вота би трябвало да се организира от три до седем дни след внасянето на предлагането. Гласуването би трябвало да стане факт не по-рано от 24 часа след края на разискванията в пленарната зала.

За да бъде свалено държавното управление са нужни най-малко 121 гласа от общо 240-имата народни представители. В момента ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и Има Такъв Народ имат общо 126-има депутати.

Ако вотът на съмнение бъде подсилен от болшинството депутати, следва нов опит за сформиране на кабинет в границите на това Народно заседание. Първият мандат още веднъж ще отиде в "Продължаваме смяната ", вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от идващите партии по желание на президента.

Ако в границите на тази процедура не бъде определено ново държавно управление, президентът разпуска Народното събрание, назначава нов длъжностен кабинет и насрочва предварителни избори. През предходната година в страната бяха извършени три парламентарни и едни президентски избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР