ГЕРБ подкрепя исканията на Българската академия на науките и държавните

...
ГЕРБ подкрепя исканията на Българската академия на науките и държавните
Коментари Харесай

ГЕРБ иска повече пари за БАН и държавните университети

ГЕРБ поддържа настояванията на Българската академия на науките и държавните висши учебни заведения и ще внесе предложение за увеличение на дотациите им сред първо и второ четене на бюджета. Това разгласи в коридорите на Народното събрание депутатът и някогашен министър на образованието Красимир Вълчев.

Допълнителните средства за Българска академия на науките са 20 млн., за университетите - 40 млн. лева Отпускането им се постанова поради инфлацията и увеличените разноски за прехрана:

"Министърът на финансите закъсня и се запъна да компенсира и бизнеса, и бюджетните организации. Не го направи в точния момент. Направи го в непълен размер, вследствие на което и бизнесът, и бюджетите на обществените организации са обезкървени и една част от това обезкървяване ще бъде за сметка на разноските за хонорари ", съобщи БНР.

Депутатът Петър Николов предизвести, че концепцията на просветителния министър Николай Денков по-ниските приходи на университетските преподаватели да бъдат обезщетени с повече средства за изследователските университети е дискриминационна:

"Ако обвържем увеличението и по-добрите приходи на преподавателите единствено с изследователските университети, на практика ще дискриминираме една огромна част от висшите учебни заведения в България, което няма по какъв начин да се отрази позитивно на висшето обучение ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР