ГЕОРГИ ГЬОКОВ е роден в с. Любеново, община Раднево. През

...
ГЕОРГИ ГЬОКОВ е роден в с. Любеново, община Раднево. През
Коментари Харесай

Нито един човек в нужда не бива да е без подкрепа от държавата

ГЕОРГИ ГЬОКОВ е роден в с. Любеново, община Раднево. През 1989 година става магистър по " Технология на машиностроене и металорежещи машини " във ВМЕИ-Габрово (днес ТУ-Габрово). Има и педагогическа дееспособност. Преподавал е във ВМЕИ-Габрово, а от 1994 година работи в Дирекция " Бюро по труда " в Стара Загора, където минава поредно през всички експертни и управителни длъжности. От 2006 година е шеф на бюрото. Десет години е общински консултант, ръководител на Постоянната комисия по обществена политика и зам.-председател на Общинския съвет. От 2013 година е народен представител. Бил е зам.-председател на Комисията по труда, обществената и демографската политика в няколко национални събрания, ръководител на същата комисия в 46-ото Народно събрание и на Комисията по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите в 44-ото Народно събрание.

– Кое е първото, което направихте, влизайки в министерството, господин Гьоков?

– Първо бих желал да кажа, че за мен е изключителна чест и отговорност да заема поста министър на труда и обществената политика. Това е министерството, призвано да работи единствено и само в интерес на хората и дружно с моя екип ще положа всички старания нито един човек в потребност да не остана без нужната поддръжка от страна на страната през зимните месеци. В обществото са се натрупали доста високи упования към обществената система. И това е напълно разбираемо, защото през последните 12 години ръководещите неглижираха проблемите на елементарните хора и това докара до голяма беднотия, неравноправие, разслоение и опълчване на разнообразни публични групи. Хората чакат обществената правдивост да бъде възобновена, младите да имат естествени условия за развъждане и обучение на децата си, да имат сигурна и добре платена работа, а възрастните – задоволителни приходи и качествени опазване на здравето и обществени услуги, които да им подсигуряват независим и пълностоен живот.

– Кои са най-належащите промени в обществената политика и в пазара на труда?

– Безспорно, най-спешните и значими задания са приемането на държавния бюджет и бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година, посредством които да се обезпечат нужните обществени заплащания. Важно е да се заложат механизми за заслужено нарастване на пенсиите при отчитане на осигурителния принос и да се подсигурява, че нито един пенсионер няма да получи по-ниска пенсия от сбора на пенсията си и КОВИД добавката, която е получавал през 2021 година Сред целите ни е и въвеждането на обществена помощ за възрастните хора с най-ниски пенсии. Тя ще добавя техните приходи и ще подсигурява, че нито един пенсионер няма да има приходи под линията на беднотия, която за 2022 година е 413 лева Подобна мярка е извънредно наложителна, защото в България делът на хората на възраст 65-70 години, които живеят в беднотия, е 27-28%, до момента в който в останалите страни на Европейски Съюз техният дял е приблизително към 17-18%.

Важно е да стартираме работа дружно със обществените сътрудници и за подготовката на транспарантен и справедлив механизъм за установяване на минималната работна заплата, който е основан на европейската инструкция за обективни и съответни минимални хонорари. В съдружното съглашение на държавното управление е записано, че минималната заплата би трябвало да е 50% от междинната. Така ще се обезпечи опция да се ограничи феноменът " работещи небогати " и хората, чийто труд е най-нископлатен, да могат да си разрешат по-нормална прехрана на живота. Важно е да осигурим и средства за продължение на антикризисните ограничения за опазване на работните места в изискванията на продължаваща изключителна епидемиологична конюнктура. Така ще подсигуряваме запазването на приходите на работещите в най-засегнатите от КОВИД стопански браншове и ще дадем глътка въздух на работодателите, чиито обороти са намалели доста.

По отношение на пазара на труда от голямо значение ще е ефикасното потребление на забележителния финансов запас, който България ще получи в идващите години по Плана за възобновяване и резистентност за цифрови образования и по линия на Програма " Развитие на човешките запаси " 2021-2027 година Към момента междинното ниво на безработица в страната е на рекордно ниско равнище от към 4,8%, само че са нужни повече старания за понижаване на дълготрайно безработните, които са сериозен запас от работна мощ.

– Какво ще стане след Нова година с пенсиите за стаж и възраст (извън минималната)?

– От 25 декември 2021 година Национален осигурителен институт ще преизчисли служебно всички над 2 млн. трудови пенсии, отпуснати преди тази дата посредством повишение на коефициента за всяка година автентичен застрахователен стаж от 1,2 на 1,35. Това ще докара до доста нарастване на пенсиите, което в междинния случай ще е към 12,5%, т.е. към 84 лева Същият коефициент ще се приложи и за пенсиите, които ще се провиснал след 25 декември. Така ще се подсигурява нарастване освен за актуалните, само че и за бъдещите пенсионери. По калкулации на Национален осигурителен институт, през 2023 година ограниченията ще доведат до нарастване на размера на пенсиите за трудова активност с 87 лева, а през 2024 година – с 91 лева Прогнозите сочат, че междинната трудова пенсия следващата година ще стигне 580,50 лева, което е с към 43 лева повече спрямо упования ѝ размер за 2021 година

Максималната пенсия също ще се увеличи. От Коледа тя ще стане 1500 лева За страдание, макар растежа, пенсиите на към 34 000 души ще останат лимитирани от новия таван. За мен това е неправда, която би трябвало да бъде отстранена, тъй като демотивира хората да се обезпечават върху действителните си приходи. Решенията в тази посока обаче не трябва да се вземат с лека ръка, тъй като в социално-осигурителната система всяко непремерено и преждевременно деяние може да докара до непредвидими и отрицателни последици. Част от този спор е и въпросът за размера на оптималния застрахователен приход, чието решение следва да се откри в полемиките по приемането на бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година Българска социалистическа партия ще продължи да слага на дневен ред и въпроса за преизчисляване на пенсиите въз основата на настоящ застрахователен приход. Въпрос на спор е дали като основа за преизчисление ще се вземе приход от 2018 или 2020 година Но при всички положения считам, че би трябвало да има такова деяние, с цел да се понижи разликата сред новите и по-старите пенсии. В противоположен случай няма по какъв начин да преодолеем голямото неравноправие в приходите на възрастните хора и несправедливостите в пенсионната система.

– Добавките от по 60 лева единствено до края на епидемиологичната конюнктура ли ще са или ще продължат до края на 2022 година?

– Мнението ми е, че хората би трябвало да продължат да ги получават, до момента в който има ограничаващи противоепидемични ограничения. Чрез тях приходите на доста от пенсионерите излязоха над линията на беднотия. Точният им размер към момента не е конкретизиран и зависи от опциите на бюджета. Имам увещание от министъра на финансите Асен Василев, че размерът им ще е над 50 лева

– За всички пенсионери ли ще са тези добавки, или единствено за най-бедните?

– Вероятно ще се резервира сегашният модел на погашение на добавки за всички пенсионери.

– Колко ще костват на бюджета тези добавки?

– Прогнозните планове следва да бъдат направени от Националния застрахователен институт. Окончателните разноски ще станат ясни при приемането на бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2022 година

– Коя част от нормативната уредба за хората с увреждания не работи и какво би трябвало да се промени в тази област?

– Политиките за хората с увреждания бяха централна тематика по време на дебатите за сключване на съдружно съглашение за ръководство. Всички съдружни сътрудници изразихме мнение, че е належащо провеждането на дълго отлаганата промяна в бранша, която да отстрани забележимите и невидимите бариери пред хората с увреждания, да насърчи опциите им за трудова реализация и да им обезпечи налична обществена среда и повече благоприятни условия за деен и самостоятелен живот. В съдружното съглашение е записано, че в период от 6 месеца би трябвало да се проучва законодателството, гарантиращо равното право на труд на хората с увреждания. Приоритет ще е и постигането на прогрес по реформирането на системата на ТЕЛК, чиято цел е здравната диагноза да се раздели от оценката на работоспособността и обществената поддръжка.

– Какво заварихте в МТСП?

– Още в първите минути след влизането в министерството организирах среща с ръководителите на организациите и шефовете на дирекции в него. С множеството от тях се познавам от дългогодишната си работа като депутат и член на парламентарната Комисия по труда и обществената политика. Убеден съм, че дружно ще продължим да работим по най-ефективния метод в поддръжка на хората от уязвимите групи, които се нуждаят от поддръжка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР