Георги Чиликов, един от класните български нападатели от близкото минало,

...
Георги Чиликов, един от класните български нападатели от близкото минало,
Коментари Харесай

Чиликов: Аз категорично съм против чужденците треньори

Георги Чиликов, един от класните български нападатели от близкото минало, гостува в предаването " Код Спорт " по RING. Специалистът, който от години към този момент се изявява на треньорското занятие, се нагърби с нелеката задача да съживи родния си клуб Черноморец (Бургас). Предлагаме акценти от диалога с един от дребното родни играчи, обличали екипите и на Левски, и на ЦСКА:

- Георги, когато се уговаряхме за това изявление, ти ми сподели: „ Търся 1 милион лв., с цел да спася бургаския футбол. “ Това ли е цената за рестарт на най-популярния спорт в града? 
- Не е смешка. Истината е такава – на Бургас му би трябвало съществено финансиране, с цел да върнем футболисти, школи, наеми на игрища. Разходът е огромен за това равнище, което играем. Естествено, че аз посредством другари, който може оказва помощ оптимално да сме сигурни финансово. Не е елементарно, тъй като в полза на истината в Бургас като цяло бизнесът, хората, почитателите просто са се отдръпнали от футбола. От това, което виждам, след 7-8 години.

- Защо локалният бизнес не желае да оказва помощ на нещо, което доставя наслада за хиляди в града? 
- Ако имах отговор на този въпрос, на драго сърце бих дал отговор. Нямам визия за какво. Дали поради стадионите, дали поради равнището, което играем. Няма нищо общо футболната общност с преди години. Знаете доста добре какво е било Бургас. Не приказвам единствено за „ Черноморец “, а и за „ Нефтохимик “. Има доста съществено оттегляне. Някакви първи проблясъци има тук сега, даже и да е минимално за завръщане на някакъв интерес, само че е много надалеч от това, което е било, за жалост. Може би поколението е такова.

- Каква е ролята на общината в Бургас? Имам възприятието, че подмятат футбола като някое нежелано дете. 
- Общината несъмнено оказва помощ, само че съгласно мен е прекомерно малко за сериозен футбол. Да, склонен съм, че всеки има искания – волейбол, баскетбол, да не изброяваме всички спортове. Но от моята камбанария е Цар Футбол. Не знам дали общината е органът, който би трябвало да финансира професионалния спорт, само че съгласно мен общината може да се ангажира. Не приказвам единствено кмет, заместник-кмет, а цялата община с акция или с увещание да се оказва помощ на професионалните спортове. Не единствено за футбол, а и за волейбол, баскетбол – където може да се събират хора и има интерес, тъй като аз най-малко като дребен чаках събота и неделя да участвам на футболен и на волейболен мач. Сега това нещо не го виждам. Виновна за всичко това е в това число и общината.

- Замислял ли си се върху въпроса за какво футболът в Бургас потъна, сходно на Титаник? Откъде потегли пропадането на този спорт в един от най-хубавите градове за живеене? Така се твърди в една класация… 
- Това, че е добър град за живеене е несъмнено. Но това са две разнообразни неща съгласно мен. Пропадането потегли, откакто свършиха финансите на господин Събев, отделянето на този спонсор. След това имаше други спонсори в „ Нефтохимик “ и в „ Черноморец “. И те се отдръпнаха. Защо - не мога да кажа, само че е реалност, че финансирането е едва за град като Бургас. Имаше ги в интервали и в „ Нефтохимик “, и в „ Черноморец “, само че сякаш внезапно пропаднахме доста внезапно.

- Одобряваш ли решението на БФС да заложи на чужденец за народен селекционер, откакто малко повече от десетилетие разчиташе на български експерти? Вярваш ли, че Младен Кръстаич да вземем за пример, ще се показа по-успешно от последния ни треньор, пристигнал въпреки това – Лотар Матеус? 
- Наистина не желая да разясня, тъй като не знам по какъв аршин и по какъв начин се дефинира националният селекционер. Нямам визия, виждам в профил. Да, необичайно ми е, че е треньор, който никой съвсем не го познава. Може би хората, които взимат тези решения, са се срещнали по-добре с работата му. Като резултати и като опит, той няма този опит и тази подготвеност съгласно мен да води националния тим, в този случай на България. Отбор, който той не познава. Първенство, което не познава. Ще му е мъчно при всички положения. Но се надяваме да вкара нещо ново, нещо да промени. Аз изрично съм срещу чужденците треньори. Не всички естествено, само че избирам българи да работят, както и български футболисти да играят. Естествено, не може единствено с едното.

- Близо година сме очевидци на боричканията в българския футбол от двата клана, надлежно този на сегашния президент Борислав Михайлов и претендента за шефското място Димитър Бербатов. Междувременно обичаният спорт на хиляди българи копае дъното от ден на ден и повече. Кога ще излезем от блатото? 
- Не съм си задавал този въпрос, само че когато и с Митко Бербатов, и със настоящето управление се срещнем по мачове и по събития, сме коментирали проблемите. Споделям и напълно другарски си приказваме. Да, има проблеми и всички го знаят. Въпросът е да има някакво обединяване, с цел да тръгнем нагоре. Аз най-много акцентирам на треньорството, тъй като с това се занимавам. Задавам въпроса по какъв начин се позволяват треньори без лицензи? Има доста въпроси, които би трябвало да се вземат решение. Не е единствено това, естествено. Но главният проблем, въртим, сучем и споделяме, че всичко идва изпод – школите. Може би там е разковничето – ние като треньори повече да преподаваме. Може би там някъде се къса нишката. Имаме гении, аз го виждам. В последните 5-6 години от Бургас са излезли над 50-60 деца, които са по главните тимове и грандовете в България. Тоест ражда се гений, само че някъде се къса нишката и може би там би трябвало да се обърне повече внимание като методика, като експерти. Хора, които в действителност имат разбиране от футбол. Струва ми се, че там е огромният проблем.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР