Географски баланс характеризира отличниците в надпреварата, единствено София участва с

...
Географски баланс характеризира отличниците в надпреварата, единствено София участва с
Коментари Харесай

Вече са ясни 10-те финалисти от конкурса „Нестле за по-здрави деца“

Географски баланс характеризира отличниците в конкуренцията, само София взе участие с двама кандидати.    В  6-тото издание на състезанието Нестле за по-здрави деца взеха присъединяване 116 плана, приобщили интензивно над 10 000 деца.  
В 10-те номинирани плана вземат участие сред 80 и 100% от  децата в съответното учебно заведение или детска градина, което е един от значимите критерии за оценка на представянето им. Отличник по този индикатор е  училище „ Луи Пастьор “ от София, което е съумяло да притегли към програмата 654 деца, което се равнява на цялостни 100% от учениците в съответните паралелки.  Училището е финалист за повторно в историята на състезанието.

Всички деца са  работили по едно и също време минимум по три от четирите модула на програмата, а над 90% от номинираните са взели участие и в четирите  – уравновесено хранене, изгодите от водата,  нуждата от интензивно придвижване и грижа за запазване на околната среда. 
-->
Тази година изключително усещане прави разнообразието и креативния метод  към модулите на всички номинирани участници.



Сред най-интересните и изобретателни планове на учебните заведения блестят кулинарното съревнование, взаимно с професионални готвачи  от техникума по хранене, на учебно заведение «Димитър Благоев»​ Велико Търново,  книгата с предписания „ Вкусни разказчета “ на ОУ „ Св.Св.Кирил и Методий “,  Драгичево, наръчникът по здравословно хранене,  направен от учениците от ПГТ „ Пенчо Семов от Габрово и акцията „ Здравеландия “ на  ОУ Христо Ботев, Добрич.

Детските градини са наблегнали на взаимно готвене сред малчуганите и техните родители, показани с видеа и вкусно  взаимно изяждане на готовата продукция на място в детската градина. С изобретателния си метод се отличава занимателната акция „ Да приготвим зеленчукови и плодови салати, дружно с мама и с тати “ на  ДГ „ Бисер “,  празникът на витамините на ДГ № 4 «Теменужка»​ - Варна и здравословните пикници, събрали деца, родители и възпитатели на ДГ  „ Сто усмивки „ – София

„ 8 положителни момента да изпием дружно чаша вода, „ Моята вкусна биоградина “ и обособени кътове за преработване са измежду най-интересните планове на детските градини в модулите за значимостта на водата и грижата за природата.

Сред учениците, най-активни и изобретателни в модулите за значимостта на водата и резистентност са възпитаниците на  ОУ Св.Св.Кирил и Методий, които  са  изработили личен хотел за инсекти, личен пречиствателен филтър за вода и макет на морското дъно, а в модула за деен метод на живот и придвижване се отличават музикалните междучасия, в които учениците играят национални танци навън на ПГТ „ Пенчо Семов “, Габрово, филмовият фестивал  „ Моите спортни достижения “ на ДГ „ 100 усмивки “ от София, ретро игрите навън на учебно заведение „ Св.св Кирил и Методи “ от Драгичево и разгорещената игра  „ Гасене на горски пожар “, в която са взели присъединяване учениците от ОУ «Димитър Благоев»​, Велико Търново

След сполучливото преминаване  на образованието на над 10 000 деца,  учители и  родители дружно регистрират забележими резултати – трайно повишение на потреблението на плодове и зеленчуци за сметка на по-нездравословните варианти,  децата сами се сещат да пият по-често вода и заобикалят подсладените и газирани питиета, играят доста повече с връстниците си навън  и интензивно събират боклуците разделно.

Критериите за оценка на плановете включват освен  процент  интензивно обхванати  от програмата деца, степен и метод на покритие на тематиките по модулите, достоверност на детския почерк при правене на плановете, креативност и иновативност на метода, както и концепциите на съответните просветителни институции за инвестиция  на средствата от премията.



„ Във всички взели участие планове ясно проличава голямата сила и предпочитание на децата, ентусиазмът на учители и родители да се включат и дружно да измислят нещо занимателно и потребно за цялото семейство. Това направи нашата селекция, меко казано, сложна, само че към този момент имаме опит и мисля, че успяхме да  подберем най-хубавите измежду доста положителните планове. Тъй като не за първи път вземам участие в журито, мога да направя съпоставяне и уверено смятам, че с всяка година плановете на децата стават все по-изобретателни и дават все по- забавна и достоверна позиция към всяка от тематиките “ – разяснява Мария Тодорова, член на журито и правист в Нестле България.

Кои ще са финалните спечелили в двете категории – учебни заведения и детски градини, ще научим на финалния тур на 11-ти юли, когато  номинираните ще показват пред журито плановете на децата и плановете  на институциите за асимилиране на паричната премия, предоставена на спечелилите от Нестле България.

Повече информация за  програмата „ Нестле за по-здрави деца “ и състезанието вижте  на страницата на.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР