Генералнтият щаб на украинската армия съобщи, че Русия концентрира свои

...
Генералнтият щаб на украинската армия съобщи, че Русия концентрира свои
Коментари Харесай

В Мариупол е драматично. Зеленски остава в Киев.

Генералнтият щаб на украинската войска заяви, че Русия концентрира свои войски и техника към Киев, Мариупол и Харков. Междувременно били мобилизирани към този момент всички войскови елементи, с които Русия нападна Украйна. Боеве се водят на разнообразни места.

При въздушни набези против украинския град Суми са били убити минимум 10 цивилни жители, измежду които и деца, оповестяват локалните управляващи. „ По думите на регионалния шеф Дмитро Живицкий в самия център на Суми няколко здания са били разрушени от бомбени попадения. Тези данни не могат да бъдат тествани от самостоятелен източник.

Мариупол - без ток, вода и газ

Положението в окупирания град Мариупол очевидно става все по-драматично. Градски консултант съобщи, че „ не е останала улица, постройките по която да не са разрушени или с разрушени прозорци “. В града нямало към този момент ток, вода и газ. Мариупол е наоколо до така наречен контактна линия, отделяща проруските сепаратисти от украинската войска в Донецк. Затова Мариупол играе значима стратегическа роля.

Нов филантропичен кулоар?

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя разгласи пред Съвета за сигурност, че неговата страната предлага през днешния ден, 8 март, от 10 часа сутринта, ново помирение, за да бъдат отворени филантропични коридори за извеждане на жителите от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол. Според съветската страна тези коридори няма да водят единствено към Русия и Беларус, а щели да са отворени и в западна посока – към Украйна.

Украинският президент Зеленски упрекна Русия за неуспеха на предходната акция по извеждане на бежанците и съобщи, че маршрутът, по който е трябвало на хората в окупирания Мариупол да се доставят лекарства и продоволствия, е бил миниран. Зеленски упрекна Русия в цинизъм и съобщи, че макар боевете в Киев няма желание да напуща столицата: „ Аз оставам тук, оставам в Киев и не се опасявам “.

Зеленски привиква украински бойци от чужбина

По данни от украинския парламент президентът Зеленски е призовал всички украински бойци, които вземат участие в задгранични задачи, да се завърнат назад в страната, с цел да подсилят украинската войска. Също украински източници оповестиха, че в боевете край Харков е бил погубен 45-годишният съветски военачалник Виталий Герасимов. Той е воювал в Сирия и Чечения и е взел участие в анексията на Крим през 2014 година, бе обявено. Смъртта на Герасимов към този момент не е доказана от самостоятелен източник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР