Генералният щаб на въоръжените сили на Северна Македония одобри даряването

...
Генералният щаб на въоръжените сили на Северна Македония одобри даряването
Коментари Харесай

Северна Македония ще даде на Украйна 12 бойни хеликоптера

Генералният щаб на въоръжените сили на Северна Македония утвърди даряването на 12 хеликоптера Ми-24 на Украйна. Това заяви министърът на защитата на Северна Македония Славянка Петровска . Правителството на страната ще утвърди решението в сряда идната седмица.

Решението на Северна Македония идва ден, откакто президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани Европа за доставка на още оръжия, с цел да извърши плануваната за пролетта контранастъпателна интервенция. Вече повече от година страната се пази против пълномащабното навлизане на Русия на територията й.

По думите на министъра на защитата на Северна Македония решението да даде хеликоптерите си на Украйна няма да повлияе на боеспособността на македонската войска, тъй като страната има намерение да придобие нови бойни хеликоптери от Запада. Освен това множеството от щурмовите Ми-24 в последно време към този момент не летят на бойно дежурство.

Това са хеликоптери руско произвеждане, които Украйна е продала на Северна Македония преди повече от 20 години. Някои от тях са осъвременени с присъединяване на израелската компания Elbit Systems. Те са приспособени за взаимоотношение със силите на НАТО .

През август предходната година Северна Македония даде четири щурмови самолета Су-25 на Украйна. Преди това Чехия й дадв вертолети Ми-24.

Наскоро общо 33 самолета МиГ-29 на Украйна и към този момент изпратиха първите 4 машини. Това докара до напрежение сред Русия и Словакия, като Москва я упрекна, че е нарушила контракта за военно-техническо съдействие от 1997 година Според него Словакия може да предава или продава съветско въоръжение на трети страни, само че единствено след единодушието на Русия. Словакия не разяснява изказванията на Москва.

Миналата седмица Съединените щати т 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената, откакто Братислава изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна.

В същото време президентът Румен Радев сподели, че изтребители на Украйна. и в общата европейска поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Радев и министърът на защитата Димитър Стоянов настояват, че времето на тройните покупко-продажби е отминало и не може да се реализира рационализация за сметка на даряване на въоръжение на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР