Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще присъства утре на

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще присъства утре на
Коментари Харесай

Генералният кесретар на ООН с ключова сруща в Турция


Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш ще участва на следващия ден на гала в Истанбул за подписването на съглашение по отношение на износа на зърно от Украйна, заяви турският в. "Карар ", базирайки се на източници. Говорител на Гутериш удостовери за пътуването, само че не и за подписването на документа, оповестява Българска телеграфна агенция.

С завършването на договорката ще бъде позволена рецесията към износа на 25 милиона тона зърно, чакащо на украински пристанища, показва "Карар ".

Според източници, представени от изданието, меморандумът, състоящ се от три точки, който бе контрактуван на среща на 13 юли в Истанбул с присъединяване на представители на Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации, ще бъде подписан на следващия ден в двореца Долмабахче на гала с присъединяване на Гутериш.

Заместник-говорителят на Гутериш Фархан Хак удостовери, че генералният секретар на Организация на обединените нации ще замине за Истанбул по-късно през днешния ден, съобщи Ройтерс.

"Ситуацията остава малко плаваща, тъй че не мога да кажа сигурно по кое време нещо ще бъде подписано ", уточни представителят пред кореспонденти в Ню Йорк. "Все още не сме достигнали до този стадий ", добави той.

Миналата седмица Анкара разгласи, че има консенсус за установяването на действен център в Истанбул, който да следи оперирането на възможен кулоар в Черно море за експорт на зърно от Украйна.

Турция поставя старания през цялото време на войната в Украйна за освобождение на блокираното зърно, довело до скок на цените на храните в международен мащаб, припомня "Карар ". Конкретна стъпка в посока към отварянето на така наречен зърнен кулоар бе направена след диалог предходната седмица сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР