Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата в събота

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата в събота
Коментари Харесай

Ще бъде ли обявено извънредно положение за климата?

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани държавните управления в събота да разгласят " изключително състояние за климата " и да изпълнят обещанията си да понижат замърсяването с, до момента в който се възстановят от пандемията, съобщи БГНЕС. Говорейки по време на откриването на срещата на високо ниво по въпросите на климата, извършена онлайн, за отбелязване на пет години от Парижката климатична договорка, Гутериш предизвести, че актуалните задължения на страните са " надалеч от задоволителни ", с цел да лимитират повишението на температурата до 1,5 градуса по Целзий .
" Ако не променим курса, може да се насочим към пагубно повишаване на температурата с повече от 3,0 градуса този век ", сподели той. " Ето за какво през днешния ден приканвам всички водачи по света да разгласят изключително състояние за климата в своите страни, до момента в който се реализира въглероден неутралитет ", добави той. Премиерът на Англия Борис Джонсън, китайският президент Си Цзинпин и френският Еманюел Макрон са измежду водачите, участващи във виртуалната среща на върха. Повече от 75 държавни глави се чака да разгласят възобновени цели за понижаване на излъчванията или да алармират за огромно желание да оказват помощ на най-уязвимите страни да се оправят с все по-честите климатични бедствия.
 Гутериш отчаян от конференцията за климата в Мадрид Гутериш отчаян от конференцията за климата в Мадрид
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че е отчаян от резултата на Конференцията за климатичните промени (COP-25) в Ма...
Парижката договорка повели на страните да лимитират стоплянето до " много под " 2 градуса по Целзий посредством обилни съкращения на излъчванията на парникови газове. Но придвижването напред спря макар възходящия публичен яд за положението на планетата и поредност от научни отчети, предупреждаващи за заплахите от бездействието. Организация на обединените нации споделя, че излъчванията би трябвало да падат с 7,6% годишно до 2030 година, с цел да се резервира ограничаването в температурата от 1,5 градуса по Целзий.
През 2020 година, когато пандемията докара до блокиране и ограничение на придвижването, излъчванията спаднаха с рекордните седем %, заяви Организация на обединените нации тази седмица.  И въпреки всичко Гутериш съобщи, че държавните управления пропущат шанса да екологизират икономическото си възобновяване. Той сподели, че страните от Г-20 - виновни за лъвския дял от замърсяването с въглерод - харчат 50% повече в своите избавителни пакети за браншове, свързани с изкопаеми горива, в сравнение с с нисковъглеродна сила. " Това е недопустимо. Не можем да използваме тези запаси за политики, които натоварват бъдещите генерации с планина от дълг на счупена планета ", сподели той посредством видео-връзка. Гутериш прикани страните, които към този момент са оповестили нулеви цели във връзка с замърсяването, да изпълнят обещанията си и да ускорят намаляването на излъчванията в сходство с науката.
" Всяка страна, град, финансова институция и компания би трябвало да одобряват проекти за реализиране на чисти нулеви излъчвания до 2050 година - и да стартират да ги извършват в този момент, в това число като дават ясни краткосрочни цели ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР