Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съжаление, че Съветът

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съжаление, че Съветът
Коментари Харесай

Гутериш: Конфликтите в Газа и Украйна подриха фатално авторитета на Съвета за сигурност на ООН

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази страдание, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не е съумял да реагира съответно на войната сред Израел и " Хамас " в линията Газа и на съветската инвазия в Украйна, и сподели, че тези спорове " може би съдбовно " са подрили престижа на най-важния орган на международната организация, съобщи Ройтерс.

(*Видеото е архивно: Масирани удари на Израел в южната част на Ивицата Газа)

Той съобщи това по време на откриването на 55-ата сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева, като означи, че Съветът за сигурност постоянно се оказва в задънена улица и че е " некадърен да предприеме дейности по най-важните въпроси за мира и сигурността в наше време ". 

" Липсата на единение в Съвета по въпросите за съветската инвазия в Украйна и за израелските военни интервенции в Газа, последвали ужасяващите терористични офанзиви на 7 октомври, подриха тежко, а може би и съдбовно неговия престиж ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации.

" Съветът се нуждае от сериозна промяна във връзка с състава си и на методите си на работа " , добави Гутериш. 

Миналата седмица Съединени американски щати за трети път постановиха несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации за филантропично прекъсване на огъня в Газа. 

Около 1,5 палестинци са настанени в препълнени палаткови лагери и други спонтанни подслони в град Рафах, който се намира на границата с Египет. Повечето от тях са напуснали домовете си в северната част на Газа в опит да се спасят от израелската атака.   

Гутериш дефинира Рафах като центъра на интервенциите за снабдяване на филантропични помощи в палестинския анклав и предизвести, че едно пълномащабно израелско нахлуване против града би имало опустошителни последици. " Това би забило последния гвоздей в ковчега на нашите стратегии за филантропична помощ ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР