Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник призова Сърбия

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник призова Сърбия
Коментари Харесай

НАТО с призив към Белград и Прищина

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник прикани Сърбия и Косово да се въздържат от дейности, които биха нараснали напрежението, предава " Анадолската организация “.

Столтенберг организира обособени телефонни диалози със сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти по отношение на напрежението, зародило към регистрационните табели в северно Косово, съобщи Агенция " Фокус ".

" Призовах и двете (страни) да се въздържат от всевъзможни едностранни дейности, които могат да провокират ескалация. Диалогът е единственият път напред “, сподели Столтенберг в Twitter.

Вучич заяви, че е уведомил Столтенберг, че Прищина нарушава Брюкселското съглашение.

" Посочих, че Прищина брутално нарушава Брюкселското съглашение с едностранните си дейности...Въпреки това Сърбия се пробва да поддържа мира и стабилността и ще остане ангажирана с това “, сподели той.

Курти е склонен, че разговорът е единственият метод за разрешаване на казуса.

" Съгласен съм, че разговорът няма опция. Сегашната обстановка е слаб опит на Белград да размени разговора с дестабилизация. Те няма да се провалят: давам обещание да работя с КФОР, с цел да подсигурявам сигурност и господство на закона, без дискриминация — в цялата Република Косово “, съобщи той в туит.

Косовските сърби се отдръпнаха от всички централни и локални институции в символ на митинг против решението на Прищина да размени регистрационните номера, издадени на сърбите от сръбските управляващи, с табели от Република Косово.

Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Белград продължава да счита Косово за своя територия.

Прищина споделя, че ще стартира да постанова санкции този месец на сръбски водачи, употребяващи остарели табели от преди независимостта, и ще конфискува транспортни средства с остарели регистрационни номера след 21 април 2023 година

Европейският съюз също прикани двете страни да се въздържат от всевъзможни едностранни дейности.

Въпреки че прикани представителите на Сърбия и косовските сърби да съблюдават отговорностите си за разговор и да се върнат в косовските институции, с цел да изпълнят отговорностите си, в това число полицията, правосъдната система и локалната администрация, той изиска от косовските управляващи да удължат процеса на пререгистрация на транспортни средства и да спрат всички наказателни дейности против притежателите на остарели регистрационни номера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР