Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще ръководи днес заседание

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще ръководи днес заседание
Коментари Харесай

НАТО с извънредно заседание заради инцидента с ракетата в Полша

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще управлява през днешния ден съвещание на Северноатлантическия съвет, отдадено на снощния гърмеж в Полша. Това заяви представителят на алианса Оана Лунджеску, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

Очаква се Столтенберг да приказва пред медиите в обедните часове. В срещата се планува да вземат участие посланиците на страните от пакта.

Снощи Столтенберг заяви, че е разговарял с полския президент Анджей Дуда. Той посочи, че НАТО следи ситуацията и съдружниците поддържат тясна връзка.

Генералният секретар уточни, че е значимо да бъдат открити всички обстоятелства по случая.

Полша заяви в сряда, че в източната част на страната е паднала ракета съветско произвеждане, която е умъртвила двама души, макар че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е " малко евентуално " тя да е изстреляна от Русия, напомня АП.

Взривът, който украинският президент Володимир Зеленски дефинира като " доста забележителна ескалация ", накара Байдън да свика изключителна среща на водачите на Г-7 и НАТО. Умишлена, враждебна офанзива против член на НАТО - Полша, може да провокира групов боен отговор от страна на алианса.

Русия отхвърля да е забъркана във гърмежа в Полша.

Трима американски чиновници обявиха, че предварителните оценки сочат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили против съветска ракета по време на вчерашния обстрел против украинската енергийна инфраструктура.

Полското държавно управление съобщи, че организира следствие и покачва равнището си на военна подготвеност. В изказване на полското външно министерство ракетата беше разпозната като създадена в Русия. Президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив, като съобщи, че то " най-вероятно " е съветско произвеждане, само че произходът на оръжието към момента се ревизира.

Украйна към момента поддържа ресурси от въоръжение, създадено в някогашния Съветски съюз и в Русия, в това число ракетната система за противовъздушна защита С-300.

Решението на Байдън да свика изключителната среща наруши графика за последния ден от срещата на върха на Групата на 20-те в Индонезия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че участниците в нея са разискали гърмежа в Полша и са изразили твърдата си взаимност с Украйна.

" Изразяване цялостната си поддръжка за Полша и подпомагане за продължаващото следствие. Ще продължим да поддържаме тесни контакти с нашите сътрудници по отношение на идващите стъпки. Ще поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели тя.

Полша и НАТО използваха формулировки, които подсказваха, че най-малко към този момент не преглеждат гърмежа на ракетата като съзнателно съветско нахлуване. В изказване на НАТО се споделя, че става дума за " драматичен случай ".

Руското министерство на защитата отхвърли да стои зад " каквито и да било удари по цели наоколо до украинско-полската граница " и съобщи, че фотосите на хипотетичните вреди " нямат нищо общо " с съветски оръжия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР